Ay'la İlgili 40 Yıldır Çözülemeyen Gizemin Arkasında Meğer Astronotlar Varmış!

44
13
9
4
3
Journal of Geophysical Research'de yayınlanan ve Ay'ın ölçülen ısısına dair yapılan yeni araştırmalar, uzunca süredir yanlış bilinen gerçekleri gün yüzüne çıkardı.

NASA'nın daha önce planladığı üzere Apollo astronotları, Ay'a ayak bastıklarından hemen sonra yüzeye çeşitli sondalar yerleştirdiler. Bu sayede yüzeyin ısısını anı anına ölçebilecek ve veri toplayabileceklerdi.

Buraya kadar her şey normal. Lakin gelen veriler sonrasında, sondaların yerleşmesinin hemen ardından Ay yüzeyinde anormal bir ısı artışı olmuştu. 40 senedir sebebi bilinmeyen bu ısı artışının nedeni olarak, astronotların Ay'ın yüzeyinde yürüyüp iz bırakmaları gösteriliyor.

Elbette burada bir mitten veya mucizeden söz etmiyoruz. Astronotların Ay'ın yüzeyine sonda açmaları, yürümeleri, zıplamaları ve -hatta videolardan görebileceğiniz gibi- yatıp yuvarlanmaları gibi eylemler, bir alt tabakada yer alan 'regolith' isimli Ay tozlarının yüzeye çıkmasına sebep oldu. Bu tozların özelliği ise ısıyı çok daha fazla absorbe etmesi. Bu sayede astronotların Ay üzerinde geçirdiği her yeni saniyede ısı da artmış bulundu. 

Yeni çalışma bilimin aslında soru sorup kafa karıştırmaktan çok daha farklı bir cevap arayışı olduğunu gösteriyor. Böylece 40 yıllık bir gizem dahi bir anda çözüme kavuşmuş oluyor.

Kaynak : http://www.businessinsider.com/nasa-apollo-astronauts-warmed-the-moon-2018-6
44
13
9
4
3
Emoji İle Tepki Ver
44
13
9
4
3