Ay’a Gidecek İlk Kadın Astronotun Giysisine Ait Görseller Paylaşıldı

19
15
3
1
0
NASA, 2024 yılına kadar bir Ay’a bir kadın astronot göndermek için çalışmalara devam ediyor. NASA’nın bu görevine Artemis ismi verildi. Artemis görevinde Ay’a gidecek ilk kadın astronot için tasarlanan yeni nesil astronot kıyafetinin görselleri yayınlandı.

NASA, 2024 yılına kadar Ay’a yeniden gitmeyi planlıyor. İnsanoğlunun aya ilk çıkışından yaklaşık 50 yıl sonra gerçekleşecek bu Ay görevinde bir kadın ve bir erkek astronot Ay’a gidecek. Artemis görevi ismi verilen bu görevle ilk defa bir kadın astronot Ay’a gitmiş olacak. Artemis, Yunan mitolojisinde Apollo’nun ikiz kız kardeşi olan Ay tanrıçasının ismi.

NASA, 2024 yılına kadar Artemis görevini gerçekleştirmek isterken bir taraftan da kadın astronotun giyeceği uzay kıyafeti için çalışmalara devam ediyor. Artemis görevinde kadın astronotun giyeceği kıyafete NASA, Gemi Dışı Keşif Aktivite Hareketlilik Ünitesi(xEMU) ismini verdi. 

artemis görevi

Artemis görevi ile Ay’a gidecek ilk kadın astronot için geliştirilen giysiye ait belgeler, Gemi Dışı Keşif Aktivitesi (xEVA) Üretim ve Hizmetleri bölümünü tarafından yayınlandı. Giysiye ait belgelere 80JSC020xEVAPS talep numarası ile ulaşılabiliyor. 

Yayınlanan belgede, “Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) Johnson Uzay Merkezi, bu kaynakları yayınlamakla ilgilenen tarafları, gemi dışı faaliyet için Gemi Dışı Keşif Aktivitesi(xEVA) Üretim ve Hizmetleri ihtiyaçlarını destekleyecek kaynakları tanımlamak için pazar araştırması yapmak için özetlemiştir” şeklinde bir özetle, NASA’nın kıyafeti nasıl inşa edeceği ve bu inşayı kimlerle birlikte yapmaları gerektiği açıklandı. 

artemis görevi

NASA’nın yayınladığı belgede kıyafetin erkekler için yapılmadığını özellikle belirtildi. NASA belgede “NASA'nın Artemis görevi, Ay’a gidecek ilk kadını ve bir erkeği Ay’a ve sonunda Mars’a gönderme hedefine ulaşmak için hazırlanmıştır” dedi. 

NASA’nın Johnson Uzay Merkezi’nde yapılan çalışmada, kıyafetlerin insanların üzerine uyması için üç boyutlu taramalar kullanılıyor. Taramalar, Johnson Uzay Merkezi’ndeki Antropometri ve Biyomekanik Tesisleri’nde yapılıyor. Johnson Uzay Merkezi’ndeki tesislerde yapılan tarama işlemleri, Artemis görevinin bir parçası olmakla beraber uzay giysisi giyecek bütün insanlara uygulanabilir. 

artemis görevi

NASA’nın üzerinde çalışmaya devam ettiği yeni uzay giysisi ile astronotlar, Ay’da ve Mars’ta kullanılacak arazi araçlarına kablosuz olarak bağlanabilecekler. Uzay giysisi, astronot ve uzay aracı arasında bir bilgilendirmeyi yapacak bir arayüz üzerinde de çalışılıyor. Bu arayüz ile hava basıncı, ısıtma, elektrik yükü ve elbisede bulunan oksijen gibi bilgiler sürekli olarak takip edilebilecek. 

Artemis görevinde kullanılacak uzay giysisi ile ilgili bu noktadan sonra NASA’dan fotoğraf ve videolar görebilirsiniz. Yakın zamanda, NASA’nın hem Artemis görevi hem de bu görevde yer alacak kadın astronotun giyeceği kıyafet hakkında daha fazla bilgiyi paylaşması bekleniyor.

Kaynak : https://www.slashgear.com/this-is-nasas-new-space-suit-for-artemis-08594795/
19
15
3
1
0
Emoji İle Tepki Ver
19
15
3
1
0