Bakan'dan F-35'lerin Akıbeti Hakkında Rahatlatan Açıklama: Yarın Türkiye'ye Teslim Edilecek

43
9
4
2
0
İlk F-35 savaş uçağı, yarın Türkiye’ye teslim edilecek. Fakat Amerika Savunma Bakanlığı (Pentagon) tasarısında teslimatı engelleyici bazı maddeler bulunuyor.

Pentagon’un 716 milyar dolarlık 2019 bütçesi, ABD Senatosu tarafından onaylandı. Hazırlanan tasarının Türkiye kısmında ise, Rusya’dan S-400 hava savunma sisteminin alınmasının iki ülke arasında gerilİme sebep olduğu, Amerikalı rahip Andrew Brunson’ın ise salınması gerektiği gibi konular bulunuyor. Bu tasarı içerisinde, ABD ile Türkiye arasındaki gerilimin, Türkiyenin Rusya’dan s-400 alması sebebi ile artacağı, Türkiye ve ABD’nin ortak silah geliştirme projesinin bu durumdan etkileneceği söyleniyor. Ortaya atılan bu sebepler nedeni ile F-35 savaş uçağı, Patriot hava savunma sistemleri, Chinook tipi ağır nakliye helikopteri, AH-1 tipi Cobra, H-60 Black Hawk tipi helikopterleri ve F-16 uçaklarının Türkiye’ye satış işlemlerinin durdurulması gerektiği iddia edildi. Buna rağmen Türkiye, yarın resmi bir törenle ilk F-35 uçağını alacak.

Hazırlanan bu tasarı yasalaştı ve 60 gün içerisinde Savunma Bakanı, Dışişleri Bakanı’na danışarak Kongre’nin, komitelere Türkiye ve ABD ilişkisi hususunda detaylı bir rapor sunmasını talep etti. Rapor henüz tamamlanmadan, Kongre tarafından onaylanacak bir dış silah satışına Pentagon’un onay vermeyeceği düşünüldü. Temsilciler Meclisi’nde onaylanan bütçe tasarısında Türkiye ile ilgili S-400 füze savunma sistemleri ve F-35 savaş uçağı ile ilgili bölümler de bulunuyordu.

Başbakan Binali Yıldırım: Esef verici, stratejik, müttefiklik ruhuna aykırı​

ABD Senatosu tarafından verilen karara, Başbakan tarafından tepki gecikmedi. Yıldırım, “Türkiye alternatifsiz değildir. Kendi tedbirimizi alıyoruz. Savunma sanayiinde milli ve yerliliğe hız verdik. Ambargo, savunmada zafiyete neden olmaz. Esef verici, stratejik, müttefiklik ruhuna aykırı” dedi.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu da ABD Senatosu’nun kararı hakkında şunları söyledi: “21 Haziran’da ilk uçağın teslimi için Türkiye davet edildi. Teslimat yapılacak. Ondan sonraki süreçte eğitim çalışmaları orada devam edecek. Bu çok taraflı ve kapsamlı bir proje. ‘Ben istedim iptal ettim’ veya ‘Türkiye’yi çıkarmak istiyorum’ olmaz. Gerekçeler de kabul edilebilir değil. Kongre’den S400’den dolayı mektuplar geliyor. Kafa karıştırıcı bazı girişimler oluyor. Herkes yükümlülüğünü yerine getirmeli. Bugüne kadar F-35’ler için ödememiz gereken parayı da hiç aksatmadan ödedik.”

YARIN TESLİMAT YAPILIYOR

Fakat daha önce verilen kararlar yönünde, ABD yönetiminin yarın yapılacak bir tören ile, F-35’i Türkiye’ye teslim etmesi bekleniyor. Lockheed Martin şirketi tarafından teslim edilecek bu uçak, 2019’un sonuna kadar pilot eğitiminde kullanılacak. Uçak 2019 yılının sonuna kadar ABD’de olacak ama uçağın Türkiye’ye ne zaman gönderileceği henüz bilinmiyor. Yaşanacak olaylarla bağlantılı olarak gönderilir ya da gönderilemez gibi bir açıklama yapılmıyor. Gerçekleşmesi beklenen ilk uçak teslimatı, Lockheed Martin şirketinin Fort Worth kentindeki üretim tesislerinde yapılacak. İşin en can alıcı noktası ise Türkiye, ABD’nin düzenlediği Müşterek Taarruz Uçağı (JSF) projesinin 9 ortak ülkesinden biri. Uçağın bazı parçaları, Türkiye'de TAI tesislerinde yapılıyor. Bu sebeple teslimatın kesinlikle yapılacağı söyleniyor. Türkiye, JSF projesi ile 100 adet F-35 savaş uçağı satın alacak ve halihazırda 30’unun siparişi verilmiş.

Kaynak : http://www.haberturk.com/f35-lerde-vetoya-ragmen-ilk-teslimat-yapilacak-2022808
43
9
4
2
0
Emoji İle Tepki Ver
43
9
4
2
0