Baltık Denizi'nde 17. Yüzyıldan Kalma İki Savaş Gemisi Batığı Bulundu

17
11
2
1
0
İsveçli deniz arkeologları, 17. yüzyıldan kalma olduğuna inanılan iki savaş gemisi enkazı keşfetti. Baltık Denizi’nde bulunan enkazlardan en az birinin, eski İsveç kralının adını taşıyan ve ilk seferinde batan Vasa’nın kardeş gemisi olduğu tahmin ediliyor.

Tarihi boyunca birçok savaşa sahne olan Baltık Denizi, tarihi bir keşfe daha ev sahipliği yaptı. İsveçli deniz arkeologları tarafından yürütülen çalışmada, en az birinin ilk seferinde batan 17. yüzyıldan kalma savaş gemisi Vasa ile aynı aileden olduğu düşünülen iki batık keşfedildi.

Araştırmayı yürüten ekipten deniz arkeoloğu Jim Hansson, “Deniz tabanına indiğimde duvarı yaklaşık 6 metre yüksekliğinde olan büyük bir savaş gemisi gördüm. Heyecan verici bir duyguydu” dedi. Her iki gemi enkazı da, İsveç takımadalarında, başkent Stockholm’e giden bir boğazda bulundu. 

Vasa, 1961 yılında bulunmasından bu yana Stockholm Vasa Müzesi'nde sergileniyor

gemi enkazı

İsveç krallarından birinin adını taşıyan Vasa, 64 topla donatılmış 69 metrelik bir savaş gemisiydi. İsveç askeri gücünün bir sembolü olması gerekirken,1628 yılındaki ilk seferinde sulara gömülen gemi, büyük bir hayal kırıklığına neden olmuştu. Söz konusu geminin, 333 yıl sonra yani 1961 yılında keşfedildi ve İsveç'in en popüler turistik yerlerinden biri olan Stockholm Vasa Müzesi'nde sergilenmeye başlandı.

İsveç Krallığı, daha sonra Vasa ile aynı mimariye sahip olan Applet, Kronan ve Scepter olmak üzere üç savaş gemisi daha sipariş etti. İsveç donanmasının en önemli parçalarından olan gemiler, tarihleri boyunca pek çok savaşa katıldı.

vasa savaş gemisi

Bir deniz arkeoloğu ve dalgıç olan Patrik Hoglund, söz konusu üç geminin de görevden alındıktan sonra kasıtlı olarak batırıldığına inandıklarını söyledi. Son olarak Baltık Denizi’nde keşfedilen gemi enkazından odun örnekleri alan araştırmacılar, kesin bir sonuca varmak için laboratuvar ortamında incelemelerde bulunacak. 

Vasa gibi asırlardır suyun altında olan savaş gemileri, Baltık Denizi’ndeki tuzluluk oranının çok az olması nedeniyle iskeletlerini koruyabiliyorlar. Araştırmacılar, denizde daha iyi korundukları için keşfedilen her iki batığı da çıkarma gibi bir planlarının olmadığını ifade etti.

Kaynak : https://www.theguardian.com/world/2019/nov/08/17th-century-warships-linked-to-swedens-historic-vasa-found
17
11
2
1
0
Emoji İle Tepki Ver
17
11
2
1
0