Başını Apple ve Facebook'un Çektiği Şirketler Tekelleşme Cezasıyla Karşı Karşıya

13
4
4
1
0
ABD’nin oldukça keskin bir duruşunun bulunduğu tekelleşme, Apple ve Facebook gibi teknoloji devlerinin başını yakacak gibi duruyor. ABD’nin Demokrat Sentörleri, tekelleşmeye karşı bir yasa tasarısı sundular ve tasarının en çok etkileyeceği şirketler arasında Apple ile Facebook bulunuyor.

Dün, ABD Demokrat Senatörü Amy Klobuchar ve Richard Blumenthal “Tekelleşmeyi caydırma yasası” (Monopolization Deterrence Act) tasarısını sundular. Tasarı, tekelleşme karşıtı yasaları çiğneyen şirketlere verilen cezanın artırılmasını içeriyor. Apple ve Facebook ise ceza alabilecek şirketler listesinin en tepesinin bulunuyor. Rapora göre tasarı, ABD Federal Ticaret Komisyonu (FTC) ve Adalet Bakanlığı’nın (DOJ) yeni para cezaları kesmesine izin verecek. Teoriye göre bu, şirketlerin ABD’deki gelirlerinde %15’lik bir düşüşe yol açabilir.

apple facebook

Facebook, hali hazırda kullanıcı gizliliğini ihlal ettiği için 5 milyar dolarlık bir ceza almıştı. Ancak şirketin 2018 yılındaki gelirinin 55 milyar doları geçtiği düşünülürse şirketin bu cezanın amortismanını yapması çok da uzun sürmez. Ayrıca Apple ve Facebook bu listenin tepesinde yer alsa da FTC ve DOJ, Amazon ve Google gibi şirketleri de içerisine alan daha derin bir araştırma yapmaya hazırlanıyor. Bu dört şirketin temsilcileri temmuz ayında yapılan toplantıda kendilerini savunmuşlardı.

Apple’a yönelik eleştiriler çoğunlukla App Store üzerinde yoğunlaşıyor. Rapora göre Apple, geliştiricilerin iPad ve iPhone uygulamalarını farklı yerlerde satmalarını engelliyor. Apple, yapılan her satış işleminden %30’luk bir kesinti alıyor ve ABD’de açılan bazı davalara göre bu, fiyatların şişmesine sebep oluyor. Spotify’a göre ise, yazılımla daha derin bir entegrasyona sahip olduğu için Apple servislerine büyük bir avantaj sağlıyor.

Kaynak : https://www.gizchina.com/2019/08/03/apple-and-facebook-faces-punishment-from-the-us-for-monopolization/
13
4
4
1
0
Emoji İle Tepki Ver
13
4
4
1
0