Basit Bir Deneyle ‘Araziler Düzse Dünya da Düzdür’ Diyenleri Sonsuza Dek Susturan Adam!

113
20
10
8
6
Son yıllarda iyiden iyiye artan düz Dünya taraftarlarına karşılık, somut kanıtlarıyla yanıt veren bilim sevdalılarına bir yenisi daha eklendi. Bir yazılım mühendisi, basketbol topu üzerinde fotoğrafçılığını konuşturarak, bazı düz Dünya taraftarların çıkmaza sürükledi.

Durduğunuz yeri düz bir şekilde görmenin gezegenimizin şekli hakkında fikir verebileceği düşüncesi, son yıllarda kendilerini sık sık andığımız, düz Dünya taraftarlarının en çok başvurduğu yöntemlerden birisi. Hatta zamanında Adanalı troll hacker, evlilik programlarının müdavimi olan bir şahıs da Türkiye’deki ilk Düz Dünya Derneği’ni açınca, neler söylediğini merak etmiştik. Çektiği videolarda bir ovaya bakıp, ufuk çizgisinin ve arazinin şeklinden dolayı Dünya’nın düz olduğunu falan savunuyordu. 

Bakın gerçekten dalga geçmiyoruz, bu konuları ciddiye alan insan sayısı gerçekten çok fazla. Gözlem verilerinin Dünya’nın şekli hakkındaki yargılarına yeterli olacağı hakkındaki düşüncelerinde eksik bir şey var: Boyut kavramı.

36 yaşındaki yazılım mühendisi olan Jeff, Bored Panda’ya aktardığı detaylara göre bu zamana kadar gördüğümüz en etkileyici kanıtlardan birisini bizlere sunuyor. Kendisi bir basketboll topu, fotoğraf makinesi ve boyut oranlamaları için mümkün mertebe matematiğini kullanarak, söz konusu yargıyı çürütüyor. Jeff’in mükemmel çalışmasına göre düz Dünyacılar, basketboll topunun üzerindeki bir mikrop olsalar ona da düz diyecekler. 

Jeff'in çektiği fotoğraf ise düz Dünyacılara bazı manzaraları hatırlatır cinsten:

Temel olarak bakıldığında Jeff’in çalışması aslında Dünya’nın yuvarlak olduğunu doğrudan kanıtlamıyor. O sadece düz Dünyacıların boyut algılarını veri olarak kabul ettikleri çarpık düşünce sistemini yok ediyor. Kısaca anlatmak istediği konu şu: Dünya’ya kıyasla o kadar ufağız ki, üzerindeyken şekli hakkında doğrudan bilgi edinemeyiz. Bunun için biraz yukarıya çıkmamıza ihtiyaç var. Nitekim bazı uçak yolculuklarında bile ufka doğru bakmak, Dünya’nın ihtişamlı formuna dair ipucu veriyor.

Kaynak : https://www.boredpanda.com/flat-earth-basketball-logic-uselesspickles/
113
20
10
8
6
Emoji İle Tepki Ver
113
20
10
8
6