Basketbol Toplarının Neden Dönerek İlerlediği Açıklandı (Video)

18
2
1
1
1
Fizik yazarı Chad Orzel, üniversite öğrencileriyle birlikte yaptığı araştırmada, basketbol toplarının potaya giderken neden döndüğünü araştırdı.

Daha önce basketbol oynadıysanız veya izlediyseniz topların potaya giderken istemsizce döndüğünü görmüşsünüzdür. Bu konuyu merak eden Chad Orzel, bir kadın ve bir erkek kolej basketbol oyuncusunun yardımıyla bir video hazırlayarak açıklamaya çalıştı.

3 farklı senaryo hazırlayan Orzel, ilk olarak oyuncuların potaya topu olabildiğince düz atmasını istemiştir, ikinci olarak topu ellerinden döndürerek çıkarmalarını ve son olarak topu havaya atıp zemine düşürmelerini istemiştir. Videolardan sonra Orzel, bir takım sonuçlar çıkarmıştır.

Topun yapısı ve ağırlığının bu durumda büyük rol oynadığını söyleyen Orzel, farklı atış durumlarında farklı değerlerde grafikler bulduğunu belirtti. Topun pürüzlü yapısı ve ideal atış şekli de bu dönme hareketinde pay sahibi durumda. Yani bir futbol topunu döndürerek ilerlemesini sağlamak için ekstra bir çabaya ihtiyaç varken basket toplarında genelde buna ihtiyaç duyulmaz.

Kaynak : https://www.forbes.com/sites/chadorzel/2018/06/07/basketball-physics-why-is-that-ball-spinning/#7a10a0ba28a1
18
2
1
1
1
Emoji İle Tepki Ver
18
2
1
1
1