Battlefield 1 Tartışması Büyüyor: Osmanlı Nasıl İşlendi? İyi mi? Kötü mü?

3
2
2
0
0
Battlefield 1'e dair ayrıntılar açığa kavuştukça, Osmanlı İmparatorluğu'nun oyunda ne şekilde işlendiği konusu da kimi tartışmalara yol açıyor.

1. Dünya Savaşı’nı konu alan Battlefield 1 oyununda Osmanlı İmparatorluğu'nun da bulunuyor olması, oyunun ülkemizde fazladan dikkat çekmesini sağladı. Ancak bu durum, sonradan sonraya çeşitli mecralarda açılan çeşitli tartışmaları da beraberinde getirdi. Osmanlı’nın Battlefield 1’de ne şekilde yer aldığı konusunda oluşan kafa karışıklıklarını ortadan kaldırmasını umduğumuz bu yazıda, olanı biteni dilimiz döndüğünce anlatalım istedik. Yalnız oyunun hikaye modunu sadece kendisi oynayıp öğrenmek isteyenler varsa bazı ağır ve hafif ölçüde spoiler içerebilir. Baştan söyleyelim. Ama önce hazırladığımız videoya göz atmak gerek :)

Anladığımız kadarıyla tartışmaların geneli, oyuncuların Battlefield 1’de Osmanlı İmparatorluğu’nun da olduğunu ilk duyduklarında sevinip, daha sonradan Osmanlı’yı sadece multiplayer modunda seçebildiklerini öğrenmeleriyle çıka gelmiş. Zira 5 farklı hikâyede 5 farklı karakterin oynandığı single player modunda Osmanlı tarafında olunamadığı gibi, düşman askeri olarak Osmanlı’ya karşı savaşılıyor olması da; “Ne yani, Osmanlı’ya karşı mı savaşacağız?” gibi bir hayal kırıklığına yol açmış.

Burada oyunun hikâye modları arasında başka bir seçenek maalesef bulunmuyor. Yani Osmanlı tarafında savaşılan bir hikâye söz konusu değil. Ancak şunu da belirtelim, örnek olarak oyunun Gelibolu hikâyesinde, cephe komutanlarına haber ulaştırmakla görevli Avusturalyalı bir ulağı canlandırıyoruz. Ve hikâyenin sonunda, bozguna uğrayan ordu, Gelibolu’dan çekilmek zorunda kalıyor ve senaryo, tarihin akışıyla örtüşüyor. Dahası, beliren şu ekranlarla da duygulu bir biçimde bitiriyoruz bölümü:

Gelelim can sıkan bir diğer konu olan Arabistanlı Lawrence hikâyesine. Oyunun 5 hikayesinden başka birindeyse, zayıf düşen Osmanlı’ya karşı Arap ayaklanmaları tertip eden ve bizzat destek olan bir İngiliz subayını canlandırıyoruz. Yine Osmanlı askerlerine karşı savaştığımız bu hikâye ilgili, subay Lawrence’ın aslında nasıl bir kişilik olduğundan tutun, Arapların Türklere karşı destekleniyor oluşuna kadar bir dolu tartışma ve şikâyet söz konusu. Aslında burada konu ister istemez tarih bilimi ve tarihin yorumlanışı gibi başlıklara geliyor ki; “Tarih tarafsız olabilir mi?” sorusu tarihçiler arasında bile genel geçer bir cevaba kavuşabilmiş değildir. Yani kısacası, burada tarihe hangi açıdan bakıyor olduğumuz önemli ve de belirleyici. Doğal olarak da konunun muhataplarından biri olarak biz Türkler, oyunun yapımcılarından çok daha farklı bir açıyla bakıyoruz konuya. 

Tabi burada ne herhangi bir argümanın ne de oyun yapımcılarının tarafında yer aldığımızı belirtmemize sanırız gerek yok. Bizim daha ziyade dikkatimizi çeken unsur, oyunun Türkçe dil desteğiyle çıkıyor oluşu. Zira hem menüler, hem de sinematik ekranlardaki alt yazıların Türkçe olmasının yanında, oyun içerisinde geçen Osmanlı askerleri tamamen Osmanlı Türkçesi'ne sadık kalınarak dilimizde seslendirilmiş birçok konuşma da mevcut. Farklı kişilerce seslendirilmiş olan ve zaman zaman küfür ayrıntıları bile bulunan konuşma kalıpları oldukça gerçekçi bir his yaratıyor.

Ayrıca unutulmaması gereken bir başka nokta da, oyunun bir FPS oyunu oluşu. Tabi ki hikâye de önemli ancak, bizce senaryodan ziyade oynanabilirlik, grafik, multiplayer desteği gibi unsurlar Battlefield 1’in değerlendirilmesi gereken ana unsurları.  

Sonuç olarak Battlefield 1 her ne kadar single player modunda oynarken biz Türkleri sürekli bir vicdan muhasebesine sürükleyecek gibi görünse de, neyse ki multiplayer mod var da, Osmanlı’yı seçip Çağdaş ve Lütfi gibi İngilizler’e “dalarak” yüreğimiz yağlarını bir nebze olsun hafiletmek mümkün. Tabi siz yine de onlar kadar gaza gelmeyin :)

Son olarak da yazı başında belirttiğimiz küçük multiplayer modu incelemesi dışında bir de hikaye modunun incelemesinin videosunun yolda olduğunu, buna ek olarak da Battlefield 1 için detaylı inceleme yaptığımızı ve bunu da güzelce yazılı olarak sizlere aktaracağımızın tüyosunu da vermiş olayım. Siz de bu süreçte oyun hakkındaki merak ettiğiniz noktaları, sevdiğiniz ve eleştirdiğiniz konuları yorum bölümünden bizlere iletebilirsiniz :)

3
2
2
0
0
Emoji İle Tepki Ver
3
2
2
0
0