Bazı İnsanların Neden Spor Yapmaya Başladığında Kilo Aldığının Bilimsel Açıklaması

14
7
6
2
0
“Spora başladığımdan bu yana iki kilo aldım, ne yapsam veremiyorum” diye yakınanlara bilimin bir açıklaması ve tavsiyeleri var. Araştırmacılar, spor ile yemek ilişkisini inceleyerek bu sorunun sebebini ortaya çıkarttı.

Yaz geliyor, şimdiden spor yapmaya başlamak plajlarda iyi görünmenin de yolunu açacaktır. Her ne kadar spor yapmanın en iyi forma girme yöntemi olduğu söylense de bazı kişiler spora başladıklarında kilo aldıklarından şikayet ediyorlar. (Sporu da plaj için değil de aşırı kilolardan kaynaklanan sağlık sorunlarından kaçınmak için yapmak gerekiyor.)

Spor yapmak ve genel olarak fiziksel aktivitelerde bulunmak enerji harcatıyor. Enerji harcamak demek, besine daha çok ihtiyaç duymak demek. Diyetisyenlerin hayali insanların acıkmadan daha aktif hale gelebilmesi olsa da bu mümkün değil.

Her şeyin güllük gülistanlık olduğu bir dünyada sadece yaktığımız kadar enerjiye ihtiyaç duyabilirdik ancak bugünün dünyasında ne yaptığımızdan bağımsız olarak günde 2-3 defa acıkıyoruz. Ayrıca vücudumuzun aç kalmaya verdiği tepki, aşırı yediğimizde verdiği tepkiden çok daha güçlü ve etkili. Yediğimiz her şey çok miktarda kalori barındırıyor.

İnsan vücudu her gün aynı miktarda enerji yakmıyor ve yaptığımız işler de yaktığımız kaloriye doğrudan etki ediyor. Araştırmalar ise ortalama iş ile ortalama yemek arasında bir bağlantı bulamıyor. Pek çok araştırmanın konusu olan aerobik çalışmalar ise ilginç bir gerçeği ortaya çıkarıyor. Daha fit insanlar, daha çok enerji harcadıklarında ona göre yemek yerken fazla kilolu insanlar, spor yaptıkları zaman aşırı yemeye daha eğilimliler.

Bu durumun ilk sebebi olarak ortaya hormonal değişiklikler çıkıyor. Hormon yapınız ne kadar dengeli ise o kadar doğru oranda açlık hissine sahip oluyorsunuz ve doğru noktada doyduğunuzu fark ediyorsunuz.

Aşırı kilolu insanların dinlenme metabolizma hızları oldukça yüksek. Bu hız ile yemek miktarı arasında bir ilişki olup olmadığını ölçtüklerinde ise araştırmacılar, günlük aktiviteler ile dinlenme metabolizma hızı arasında bir ilişki olmadığını görmüşler.

Yani kişinin kütlesi ve kas miktarının dinlenme metabolizması üzerindeki etkisi aktivitelerden bağımsız ve daha ziyade bir aracı.

114 erkek ve 128 kadın üzerinde yapılan çalışmalarda insanların yaptıkları aktivitelerin ne kadar yemek yediklerine etki ettiğini ancak dinlenme metabolizma hızlarının da iştahlarını etkilediğini ortaya çıkarttı. Çok özetle kilolu insanlar gereğinden fazla yemeye eğilimliler.

Araştırmanın sonuçları tartışmaya açık. Deney daha ziyade 20-30 yaş arası beyaz erkeklere odaklanıyor ancak genetik yapı, kilo eğiliminde büyük etkiye sahip. Ayrıca kadınların, aktivitelerden oluşan enerji kaybını yemek yiyerek kapatmaya daha eğilimli oldukları biliniyor. Henüz ortaya çıkacak sihirli bir zayıflama formülünden çok uzaktayız.

Hareket etmek insanların kilo vermesine yardımcı olacaktır ancak karşılığında ne kadar yemek yediklerine de dikkat etmeleri gerekiyor. Sporda 500 kalori yakıp da dokuz yüz kalori alan insanlar kilo almaya devam edecekler. Yani hareketi arttırmak ama aşırı yememek gerekiyor.

Kaynak : https://www.sciencealert.com/some-people-put-on-more-weight-when-they-become-active-here-s-why
14
7
6
2
0
Emoji İle Tepki Ver
14
7
6
2
0