Bilim İnsanları, Bazı Kuşlara Daha Önce Hiç Duymadıkları Sesleri Çıkartmalarını Sağladı

17
5
4
2
1
Bilim insanları, zebra kuşlarının beyinlerine ışık flaşları göndererek, kuşların daha önce hiç duymadıkları melodileri çıkartmasını sağladılar. Bilim insanlarına göre bu teknik insanlarda da kullanılabilir ancak bunun için hala çok ciddi çalışmaların yapılması gerekiyor.

Bebeklerin konuşma yetenekleri, ebeveynleri tarafından sağlanır. Başka bir deyişle bebekler, anne ve babalarını taklit ederek konuşmayı öğrenirler. Ayrıca bu durum, sadece insanlar için de geçerli değil. Dünya üzerinde ses çıkaran her canlı, bu yeteneğine insanlarla benzer şekilde sahip olur. Zebra ispinozları da bu canlılardan bir tanesi.

ABD'nin Teksas eyaletinde bulunan Southwestern Üniversitesi bünyesinde çalışmalarını yürüten bilim insanları, yıllar öncesinden keşfedilmiş olan bu bilgiyi kullanarak ilginç bir deney yapmaya karar verdiler. Araştırmacılar, zebra ispinozlarının beyinlerine "hatıra" yerleştirmeyi başardılar ve bu sayede kuşların daha önceden hiç duymadıkları sesleri çıkarmalarını sağladılar.

Zebra ispinozu

Bilim insanlarının yapmak istediği şey, doğrudan zebra ispinozlarının beyinlerini değiştirmekti. Bilim insanları bu ilginç düşünceyi, optogenetik isimli bir teknikle gerçekleştirmeyi başardılar. Bu teknik, beyindeki belirli nöronların uyarılması için ışığın kullanılması anlamına geliyordu. 

Bilim insanları, zebra ispinozlarına yeni heceler öğretebilmek için bir çeşit mors kodu kullandılar. Böylelikle zebra ispinozlarının, daha uzun ışık darbeleriyle daha uzun sesler çıkartması sağlandı. Çalışmaların sonucunda zebra ispinozları, daha önceden öğretilmemiş olsa bile bilim insanlarının belirlediği sesleri çıkartmayı başardılar.

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan araştırmanın bir numaralı ismi Todd Roberts, çalışma kapsamında zebra ispinozlarına bilmeleri gereken her şeyi değil sadece ötüş süresini öğrettiklerini söylüyor. Ancak Roberts, çalışmanın, kuşların ötme sırasındaki beyinsel işlevlerinin sadece bir tanesini kapsadığını, kuşlara daha önceden öğretilmemiş sesleri baştan sona çıkarmak içinse çok önemli bir aşamanın daha olduğunu söylüyor. Roberts, şu an için ikinci aşamanın çok uzağında olduklarını belirtti.

Bilim insanları bu çalışmanın, insanlar üzerinde de etkisinin olabileceğini ve çeşitli konuşma bozukluklarının tedavisi için uygulanabileceğini düşünüyorlar. Ancak şimdilik bu çok da mümkün değil çünkü insanlardaki konuşma yapısı, zebra ispinozlarına göre bir hayli karışık.

Kaynak : https://newatlas.com/biology/implant-memories-bird-brains-teach-songs/
17
5
4
2
1
Emoji İle Tepki Ver
17
5
4
2
1