Hiçbir Belirti Olmasa da Koronavirüse Yakalandığımızı Nasıl Anlayabiliriz?

96
32
18
9
9
Hiç belirti olmasa da koronavirüse yakalanıp yakalanmadığınızı öğrenmek mümkün mü? Prof. Dr. Aynur Eren Toppaya’nın açıklamasına göre, bunu öğrenmek için antikor testi yaptırmak gerekiyor.

Ülkemizde mart ayından beri hayatı durma noktasına getiren koronavirüs pandemisinin tehlikesi hala devam etse de pek çok yer açılmaya, insanlar dışarıda sosyalleşmeye başladı. Hal böyle olunca pek çok kişi, farkında olmadan koronavirüse yakalanıp yakalanmadığını merak etmeye başladı. Peki, hiç belirti göstermeseniz de önceden koronavirüse yakalanıp yakalanmadığınızı anlamanın bir yolu var mı?

Tıbbi Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Aynur Eren Toppaya’nın yaptığı açıklamaya göre bir kişinin belirti göstermese de koronavirüse yakalandığını öğrenmek mümkün. Bunun içinse antikor testi yaptırmak gerekiyor. Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan veriler, belirti gösterdiği için COVID-19 testi yaptıran ve hasta olduğu anlaşılan kişiler, ancak belirti göstermeyen kişilerin belirti gösterenlerden çok daha fazla olduğu düşünülüyor. 

Belirti göstermeyen birinin koronavirüse yakalandığı nasıl tespit edilir?

Genel olarak kalp, diyabet, hipertansiyon gibi kronik rahatsızlığı olmayan ve genç olan kişiler COVID-19 virüsünü taşıyor olsalar da belirti göstermeyebiliyorlar. Aslında belirti gösterilmese de vücudumuz bu virüse karşı antikor oluşturur. Immunoglobulin proteini olarak bilinen bu antikorlar, COVID-19’a karşı savaşmak için vücudumuzda bir savunma mekanizması olarak üretiliyor. Antikor testlerinde ise bu immunglobulinlerin IgG, IgA, IgM’leri analiz ediliyor.

Eğer kişilerin kanında antikorlara rastlanırsa enfeksiyon geçirdiği anlaşılabiliyor. Vücudumuz genelde koronavirüsle savaşmak için IgA ve IgM antikorlarını oluşturuyor. Testteki IgG antikorlarının pozitif olarak görülmesi durumunda COVID-19 enfeksiyonuna yakalanıldığı tespit ediliyor.

Bu sebeple koronavirüs belirtisi göstermesek bile kendimizi potansiyel bir COVID-19 taşıyıcısı olarak görmeli ve dışarıya çıktığımızda maske takmaya özen göstermeliyiz. Aksi taktirde, kendimize zarar vermesek de virüsü zarar vereceği insanlara ulaştırabiliriz.

Kaynak : https://www.cnnturk.com/saglik/farkinda-olmadan-koronavirus-gecirdiginizi-anlamanin-yolu?page=1
96
32
18
9
9
Emoji İle Tepki Ver
96
32
18
9
9