Bilim İnsanları, Beyinde Depresyonla Doğrudan İlgisi Olan Bir Bölüm Keşfetti

19
3
2
1
0
Uluslararası bir bilim ekibi tarafından yapılan yeni bir araştırma, beynin bir bölümünde olumsuz ruh hâlleriyle bağlantılı olduğuna inanılan bir reseptörü ortaya çıkardı. Araştırma, bilim dünyasının önde gelen dergilerinden Science’ta yayınlandı.

Uluslararası bir bilim ekibi, insan beyninde olumsuz ruh hâllerinin kaynağı olduğu düşünülen benzersiz bir reseptör keşfetti. Çeşitli uyarıları alabilen ve duyu organlarının yapısında bulunan özelleşmiş hücre veya sinir uçları olarak tanımlayabileceğimiz reseptörler, depresyon tedavisinde belirleyici olabiliyor.

Sydney ve Kolling Üniversitesi'nden Dr. Yo Otsu ile Fransa, Kanada ve Macaristan'dan Dr. Marco Diana'nın yönetimindeki araştırmacıları içeren 8 yıllık bir çalışmanın sonucunda keşfedilen bezelye büyüklüğündeki reseptör, insan beyninin ortasındaki medial habenula merkezindeki bölgede bulundu. 

Reseptörün keşfi beklenmeyen bir durumdu:

beyin nöron

Araştırmanın yazarlarından Dr. Otsu, söz konusu reseptörün olumsuz ruh hâllerinin düzenlemesinde rol oynadığına inandıklarını söyledi. Daha önceki çalışmalarda medial habenulaların işlevinin çok iyi anlaşılamadığını belirten Dr. Otsu, “Yetişkin medial habenulada GluN3A alt birimlerinin olduğunu ve bu alt birimlerle oluşturulan NMDA reseptörlerin farklı özelliklere sahip olduğunu biliyorduk ancak keşfettiğimiz reseptörü bulmayı beklemiyorduk” ifadelerini kullandı.

NMDA reseptörleri, reseptörü bağlamak ve aktive etmek için iki farklı nörotransmiter molekülüne (glutamat ve glisin) ihtiyaç duyuyor. Dr. Otsu ve meslektaşlarının bulduğu reseptör ise yalnızca bir nörotransmiter ile aktif hâle gelebiliyor.

Yan etkileri daha az olan ilaçlar geliştirilebilir:

beyin reseptörü

“Reseptörler beyin fonksiyonlarını yönlendirir ve mevcut ilaçların yaklaşık %40'ı bunları hedefler. Bu nedenle bu nadir görülen reseptör tipinin keşfi, ruh hâlini düzenleyen ilaçlar için oldukça spesifik bir hedef olma potansiyeline sahip” diyen Dr. Otsu, psikiyatrik ilaçların doğrudan hedefe yönelemedikleri için yan etkilerinin olduğunu belirtti.

Yaptıkları keşfin daha az yan etkiye sahip ilaçların geliştirilmesine kapı aralayabileceğini ifade eden Dr. Otsu, bu reseptörü hedef alacak ilaçların geliştirilmesi hedefi ile Sydney Üniversitesi’ndeki Kolling Tıbbi Araştırma Enstitüsü’nde araştırmalara başlayacaklarını dile getirdi.

Kaynak : https://sydney.edu.au/news-opinion/news/2019/11/11/scientists-discover-mood-altering-brain-receptor.html
19
3
2
1
0
Emoji İle Tepki Ver
19
3
2
1
0