Bilgisayar Ortamında Kaydedilen İlk Müzik Ortaya Çıktı!

0
0
0
0
0
Bilgisayar Ortamında Kaydedilen İlk Müzik Ortaya Çıktı!
İngiliz dahi Alan Turing, 1951 yılında bilgisayar ortamında kaydedilen ilk müziğin de sahibi olma özelliğini taşıyor.

Adına filmler yapılan (2014 yapımı The Imitation Game filmini izlemediyseniz kesinlikte tavsiye ederim), bilgisayar biliminin kurucusu sayılan İngiliz dahi Alan Turing, ayrıca modern kriptologların da öncüsü olarak kabul edilir. 2. Dünya Savaşı’nda Alman şifrelerinin kırılmasında önemli bir rol üstlenen ve savaş kahramanı sayılan Alan Turing’in bilgisayar ortamında kaydedilmiş ilk müziğin de sahibi olduğu ortaya çıktı.

Christchurch Canterbury Üniversitesi araştırmacıları, müzik evreninin yenilikçilerinden sayıldığını belirttikleri Turing’in 1940 yıllarda bilgisayar üzerinden ilk müzik kaydını yapan kişi olduğunu ve bunun yıllarca göz ardı edildiğini belirttiler. BBC’nin raporlarına göre bu kayıt, İngiltere’deki Manchester Bilgisayar Laboratuvarı'nda, bundan tam 65 yıl önce yapılmış. Ses kaydının elektronik gayda gibi çıktığını belirten UC profesörü Jack Copeland, kayıtta ses titreşiminin sıklığının tam olmadığı gerekçesiyle biraz bozuk çıktığını belirtiyor. Kayıtta dıştan gelen sesleri filtreleyen, zamanın çok ötesinde bir sistemin kullanıldığından bahseden Copeland, yine de Turing’in bilgisayarından çıkan sesi duymalarının kendileri için unutulmaz bir an olduğunu söylüyor.

Turing’in bu ilk müziği oluştururken yalnızca notaları programlamaya çalıştığı, melodi kısmıyla pek ilgilenmediği belirtildi. Eşcinsel olduğu gerekçesiyle hadım edilmek istemeyip 1954 yılında intihar eden İngiliz dahinin bilgisayar ortamında oluşturduğu ilk müziği şuradan dinleyebilirsiniz.

Kaynak : http://www.abc.net.au/news/2016-09-26/researchers-restore-first-ever-computer-music-recording/7878014
0
0
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
0
0
0
0
0