Bugün bile fosilleşmiş kemiklerine ulaşabildiğimiz dinozorlar, yaşadıkları dönem hakkında bilgi edinmemiz ve evrim sürecine ışık tutmaları açısından araştırmacıların ve bilim insanlarının en büyük öncelikleri arasında yer alıyorlar. Bu canlılara ait kalıntılara ulaşsak bile, ne yazık ki bu canlıların yapısı hakkında tüm bilgilere sahip olan DNA yapısına bir türlü erişemiyoruz. Dinozorlara ait olan DNA örneklerine ulaşamamamızın nedeni, DNA'nın sadece birkaç yüzyıl sonra yok oluyor olması.
North Carolina State University ve North Carolina Museum of Natural Sciences'ta görevli olan araştırmacılar, DNA sorununa çözüm sunabilecek yeni bir keşif yaptıklarını bildirdiler. Amerika'da bulunan bir fosili inceleyen araştırmacılar, buldukları fosilin birkaç haftalık hamile olan bir dinozora ait olduğunu öğrendiler. Bu fosilin karın kısmındaki bir kemiği inceleyen bilim insanları, DNA barındırma potansiyeline sahip olan bir yapıyla karşılaştıklarını anlattılar. Sadece hamilelik döneminde oluşan ve yumurtanın oluşturulmasına katkıda bulunan bu kemik, üremede görev aldığı için diğer kemik yapılarından farklı bir yapıya sahip.
Araştırmayı yürüten ekibin bir üyesi olan Dr. Lindsay Zanno, buldukları yapıyı inceleyeceklerini ve DNA örneği arayacaklarını bildirdi. 'Hamile dinozorlarda bulunan kemik yapısının bozulmamış DNA örneği barındırdığını düşünmemizi sağlayan birçok etken var fakat bunu kesin olarak söyleyebilmemiz için daha çok araştırma yapmamız gerekiyor' şeklinde açıklamalar yapan Dr. Zanno, bu kemiğin cinsiyet ayrımında kullanılabileceğini de söyledi. Sadece fosilleşmiş kemikleri kalan dinozorların erkek mi dişi mi olduğunu anlamak oldukça zor bir işlem.
Kaynak: AnonHQ