Bilim İnsanları Artık Yıldızlar Hakkında Kesin Sonuçlara Ulaşabilecek

26
4
1
0
0
Saniyede binden fazla fotoğraf çekebilen HiPERCAM sayesinde bilim insanları yıldızların kütlelerini ve yarıçaplarını daha doğru olarak hesaplayabilecek.

Sheffield Üniversitesi’nden bilim insanları yüksek hızlı, çok renkli kamera olan HiPERCAM ile çalışıyor. HiPERCAM, saniyede 1.000’den fazla fotoğraf çekmesiyle birlikte uzmanlara ilk kez, soğumuş çok küçük yıldızların kütlesini ve yarıçapını ölçebilme fırsatı sunuyor.

Nature Astronomy dergisinde yayınlanan bulgular, bilim insanlarının yıldızların iç yapılarında sıkça kullanılan modeli doğrulamasını sağlıyor ve yıldızların parlaklık, renk, gelecekteki değişimleri gibi öngörüleri daha detaylı yapmalarına izin veriyor.

Bilim insanlarının şimdiye kadar yıldızların kütlesi ve yarıçapı gibi parametrelerini kesin olarak ölçebilecek güçte kameraları bulunmuyordu. HiPERCAM, büyük teleskoplarda bulunan ve birkaç dakika da sadece bir fotoğraf çekebilen normal kameraların aksine her milisaniyede bir fotoğraf çekebiliyor bu da bilim insanlarına yıldızlarla ilgili kesin ölçüm yapabilme imkânı sunuyor.

HiPERCAM projesinde çalışan Prof. Dhillion “Yıldızların genişliğini ölçebileceğiz, yıldızların iç yapısı teorisiyle birlikte aynı eksende görebileceğiz. Bunlar, herhangi farklı bir teleskopla mümkün değildi” dedi.

Kamera tarafından elde edilen veriler, bilim insanlarının beyaz cüceler, nötron yıldızları ve kara delikler gibi ölü yıldızların kalıntıları üzerinde çalışmalarına da imkan sağlıyor.     

Kaynak : https://phys.org/news/2019-04-revolutionary-camera-scientists-evolution-ancient.html
26
4
1
0
0
Emoji İle Tepki Ver
26
4
1
0
0