Bilim İnsanları Beynimizin “Pokemonlarla İlgili” Bölgesini Buldu

20
7
4
1
0
Bilim insanları, beynimizin hangi kısmında Pokemon bilgilerini sakladığımızı ortaya çıkardı.

Pokemon serisini bilmeyen insan neredeyse yok. İlk olarak Nintendo oyunlarında karşımıza çıkan ve daha sonra da çizgi filmiyle bütün dünyayı saran bir çılgınlığa dönüşen seri, ülkemizde de fenomen haline gelmişti. Yayınlandığı dönemde tasoları ve kartlarıyla özellikle çocuklar arasında fenomen haline gelen serinin hem animesi, hem mangası hem de oyunları devam ediyor.

İlk jenerasyonunda 151 pokemon bulunan seride daha sonra bu karakterlerin sayıları gittikçe arttı. Seriye çocukluğunda yetişmiş olanlar yeni nesil pokemonlara çok hakim olmasalar da orijinal 151 pokemonu pek unutamıyor. Atarlı giderli bir evrim süreci geçiren Charmander (Charmeleon/Charizard), sevimlilik abidesi Pikachu, aşırı havalı Squirtle ve kimseye eyvallahı olmayan Bulbasaur, bir neslin hayal dünyasında önemli yer tutuyor.

Nature Human Behavior adlı dergide yayımlanan bir makale, insanların beynindeki Pokemon bilgilerinin saklandığı kısmı ortaya çıkardı. Stanford Üniversitesi’nden nörobilimciler, kendini ‘Pokemon Ustası’ olarak tanımlayan 11 kişi ile seriye çok da hakim olmayan 11 kişinin katılımıyla bir deney gerçekleştirdi. Katılımcıların beyninde yer alan occipitotemporal sulcus bölgesini inceleyen araştırmacılar, pokemon bilgilerimizi sakladığımız yeri buldu. (Occipitotemporal sulcus, beynimizde bulunan bir oluk, bir kanal. Beynin temporal lob olarak adlandırılan kısmının altında bulunuyor.)

Seriyi bilen kişilerin beyninde bu bölge çok daha kuvvetli şekilde harekete geçiyor. Söz konusu seriye yeni eklenen pokemonlar olduğunda ise her iki grubun beyninde de benzer bir hareket oluyor ve bu hareket çok daha zayıf.

Sonuçlara göre tecrübeli pokemoncuların beyinlerinde pokemonlar bir arada gruplanmış durumda. Bunun sebebi de o karakterleri renk, şekil gibi bileşenlerden ziyade ayırt edici tarzlarına göre hafızalarına yerleştirmiş olmaları.

Araştırma sonuçları tabii ki evrim sürecinin bir bölümünde beynimizde pokemon verileri için özel bir kısım ortaya çıktığını göstermiyor. Çocukluğunda pokemon oynamış olanlar beyinlerine o kadar çok pokemonla ilgili şey doldurmuş durumda. Bu nedenle de beynimiz bu verileri işleyip sınıflandırma yoluna gitmiş (Cubone Reyizi unutursak kalbimiz kurusun).

Orijinal oyunda hemen herkesin benzer karakterleri gördüğünü ve bütün pokemonları yakalamak için aynı stratejileri kullandığını düşünürsek, hepsinde aynı beyinsel aktivitenin görülmesi şaşırtıcı değil.

Kaynak : https://futurism.com/pokemon-region-experienced-gamer-brains/
20
7
4
1
0
Emoji İle Tepki Ver
20
7
4
1
0