Bilim İnsanları, Daha Hızlı Şarj Olup İki Katı Daha Fazla Enerji Depolayabilen Piller Üretti

17
12
1
1
0
Bilim insanları, uzun süredir piller ve bataryalar hakkında çeşitli araştırmalar yapıyordu ancak henüz yeteri kadar ilerleme elde edilebilmiş değildi. Bu konu hakkında son gelen haberler ise öncekilere göre biraz daha iç açıcı.

Hemen hemen tüm teknolojik cihazlarda kullanılan bataryaları ilgilendiren yeni bir gelişme, depolanabilir güç konusunda bilim insanlarına yeniden ümit oldu. Dizüstü bilgisayarları, tabletleri ve akıllı telefonları daha güvenli hale getiren yeni teknoloji, bataryaların ömrünü de önemli ölçüde artırıyor.

Lancaster Üniversitesi ile Çin’de bulunan Jilin Üniversitesi tarafından ortaklaşa yürütülen yeni bir çalışma ile birlikte OSPC-1 adı verilen yeni bir sentezlenmiş organik karbon elde edildiği açıklandı. Angewandte Chemie Dergisi’nde yayınlanan bu yeni habere göre, icat edilen yeni karbon elementi lityum iyon piller için adeta devrim niteliğinde olacak. Hatta bu yeni gelişmiş piller, uçaklarda ve elektrikli arabalarda bile kullanılacak kadar güçlü ve uygulanabilir olacak.

Lityum iyon pillerin içerisindeki anotlar ile beraber kullanılan “Grafit” adlı karbon, yeni pillerin eski pillerden daha hızlı şarj olmasını sağlarken, depolanan enerji miktarını ise yaklaşık iki katına çıkarıyor. Yani çok daha kısa sürede çok daha fazla miktarda enerjiyi depolamak artık mümkün olacak.

'Eglinton Homocoupling' adı verilen karmaşık bir tekniğe sahip OSPC-1 karbonu, yapılan moleküler çalışmalar ile elde edilebilen bir teknoloji. Bilim insanları tarafından üretilen bu yeni bileşimin çok önemli derecede iletken olduğu belirtiliyor. Dendrit denilen elektriksel uyartıların arda arda etkileşime girmesini en güvenli şekilde gerçekleştiren yeni pillerin etrafını saran lityum metal lifler kullanılıyor. Bilindiği gibi eski tip pillerde bulunan dendritler, çok kısa sürede çok fazla etkileşime girerek kısa devre oluşmasına ve patlamalar meydana gelmesine neden oluyordu.

Bilim insanları tarafından yeni pil üzerinde yapılan araştırmalarda, batarya 100’den fazla kez şarj edilip boşaltılmasına rağmen performansından hiçbir şey kaybetmedi. Pillerin sahip olduğu bu özellikler, onları uzun süreler boyunca şarj edilen ve tekrar boşaltılan uzay araçları bataryaları için vazgeçilmez bir alternatif haline getirebilir. Konu ile alakalı konuşan Lancaster Üniversitesi'nden Dr. Abbie Trewin, “Ekibimiz moleküler düzeyde tasarlanan tek gözenekli karbonu üretmek için tamamen yeni bir yöntem kullandı” dedi.

Kaynak : https://phys.org/news/2018-06-carbon-step-change-world-popular-batteries.html
17
12
1
1
0
Emoji İle Tepki Ver
17
12
1
1
0