Bilim İnsanları Farelerin Kök Hücrelerinden Yapay Embriyo Ürettiler

13
3
1
1
0
Bilim insanları fare kök hücreleri kullanarak yapay bir embriyo ürettiler. Üretilen embriyo bir insan ve hayvan oluşumuna benzer aşamaları tam anlamı ile tamamladı.

Uluslararası araştırmacılardan oluşan bir ekibin 'gastrulasyon' yapabilen yapay embriyo benzeri yapılar üretmek için fare kök hücrelerini kullandılar. Bu sayede herhangi bir embriyonun yaşamında önemli olacak ileriye dönük bir adım attılar. Cambridge Üniversitesi'nde Profesör Magdalena Zernicka-Goetz liderliğindeki ekip, daha önce kültürde bir fare embriyosunu andıran çok daha basit bir yapı oluşturdu, iki tip kök hücre (vücudun ana hücreleri) ve üzerinde büyüyebildikleri bir 3-D bir yapı kullanıldı.

Nature Cell Biology'de bugün yayınlanan bir çalışmada Profesör Zernicka-Goetz ve meslektaşları embriyo benzeri yapıları daha da geliştirdiler gastrulasyon olarak bilinen bir süreci (Embriyonik hücrelerin, bir embriyonun oluşması için doğru yapıya kendi kendini organize ettiği temel bir adımdır) yeniden yapılandırmasına izin veren sadece iki değil tam üç tip kök hücre kullandılar.

Bir memeli yumurtası bir sperm tarafından döllendikten sonra, üç tip kök hücre içeren küçük, serbest yüzen bir top oluşturmak için birçok kez bölündü. Gelişme aşamasında, 'blastosist' aşaması olarak, gelecekteki bedeni –özellikle de embriyonik kök hücreler (ESC'ler) - embriyonun içinde bir kenara doğru kümeleşen kılan kök hücreler ortaya çıkardı. Blastosisteki diğer iki kök hücre türü, plasenta oluşturacak ekstra embriyonik trofoblast kök hücreleri (TSC'ler) ve yumurta kesesini oluşturacak ilkel endoderm kök hücreleri (PESC) olup, fetusun organlarının düzgün gelişmesini ve gerekli besinleri sağladı. Yani tam anlamı ile bir insan embriyosunun oluşumu yapay olarak gerçekleşmiş oldu.

Ekip, PESC'leri ekleyerek, 'embriyolarının' mucize olduklarını ve tüm hayvanların sahip olduğu üç vücut katmanına organize olduklarını görmeyi başardılar. Gen aktivitesinin zamanlaması, mimarisi ve örüntüleri, doğal embriyo gelişimini yansıttı. Profesör Zernicka-Goetz, "Yapay embriyolarımız, yaşamın en önemli olayını kültür tabakasında geçirdi. Artık gerçek embriyolara çok yakınlar. Daha fazla gelişmek için annenin veya yapay plasentanın vücuduna implant etmek zorunda kalacaklar. Bunu şimdi de eşdeğer insan kök hücre tiplerine uygulamayı deneyebiliriz ve bu nedenle de insan embriyosunun gelişmesinde en eski olayları inceleyerek doğal insan embriyolarını kullanmaya çalışabiliriz” ifadelerinde bulundu.

Bu çalışmaları uygulayarak, memeli gelişiminin ilk aşamalarının temel yönleri hakkında çok şey öğrenmek mümkün olacak. Aslında, bu tür karşılaştırmalar bilim insanlarının ancak 14 günlük insan embriyolarını kullanmadan sadece incelemeleri ile kısıtlıdır çünkü İngiltere kanunu, embriyoların laboratuvarda sadece bu süreçte incelenmesine izin vermektedir. Bu yeni buluş sayesinde, 14 gün içerisinde görülemeyen tüm aşamalar da tespit edilebilecek.

Kaynak : https://phys.org/news/2018-07-scientists-key-life-event-artificial.html
13
3
1
1
0
Emoji İle Tepki Ver
13
3
1
1
0