Bilim İnsanları, Güneş Lekelerinin Sırrını Çözdü

18
2
2
1
1
Washington Üniversitesi bünyesinde çalışmalarını sürdüren Thomas Jarboe, kapsamlı bir çalışmayla Güneş modeli oluşturmayı başardı. Oluşturduğu model üzerinde incelemelerde bulunan Jarboe, Güneş lekelerinin sırrını çözdüğünü belirtti.

Dünya üzerindeki yaşamın en temel kaynaklarından bir tanesi olan Güneş'le ilgili çalışmalar hız kesmeden devam ediyor. Bundan çok uzun yıllar önce başlayan Güneş'i inceleme çalışmaları, günümüzde de devam ediyor ve gelecekte de devam edecek. Ancak şimdi bilim insanları, Güneş'le ilgili bugüne dek aydınlatılmamış bir konunun üzerindeki sır perdesini araladıklarını düşünüyorlar.

Güneş lekeleri, Güneş'in en dış katmanında ışık küre adı verilen bir bölgede oluşur. Manyetik alanın belirli bir bölgede yoğunlaşmasını engelleyen Güneş lekeleri, Güneş'in üzerindeki koyu renkli adalar gibi görünür. Bunun nedeniyse sıcaklığının daha düşük olmasıdır. Ayrıca bilim insanları bu ilginç yapıların her 11 yılda bir, çok daha fazla oluştuğunu tespit etmişlerdi. Ancak bugüne dek gizemini koruyan bu oluşumların sırrı, bilim insanlarının yaptıkları son çalışmalar doğrultusunda çözülmüş durumda. 

Güneş lekeleri

Washington Üniversitesi bünyesinde çalışmalarını sürdüren Thomas Jarboe'nun liderliğinde yapılan araştırma, kapsamlı çalışmalar sonucunda oluşturulan bir Güneş modeline dayanıyor. Bilim insanlarının oluşturdukları model hareket eden, dönen, bükülebilen ve manyetik alan kazandıran ince bir akıcı plazma tabakasıyla kaplandı. Bu model üzerinde çalışmalar yapan bilim insanları, Güneş lekelerinin aslında Güneş'in en dış katmanında oluşmadığı sonucuna ulaştılar. Bilim insanlarına göre Güneş lekeleri, ışık kürenin hemen altında yer alan bir bölgede meydana geliyor.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Jarboe, Güneş lekelerinin 11 yıl boyunca büyüdüğünü ve ardından da patladığını açıkladı. 

Bilim insanlarının bu araştırması, Güneş lekelerinin aslında Güneş'in en dış katmanında oluşmadığı ortaya koymuş oldu. Bilim insanları şimdi ise, aynı modeli kullanarak Güneş'in akışkan plazmasının nasıl bir bütün halinde kaldığıyla ilgili bir çalışma yürütüyorlar.

Kaynak : https://bgr.com/2019/09/19/sunspot-mystery-solar-plasma-model/
18
2
2
1
1
Emoji İle Tepki Ver
18
2
2
1
1