Bilim İnsanları, İlk kez Bir Gezegenin Doğuşunu Görüntülemeyi Başardılar

44
10
2
1
0
Gökbilimciler, tarihte ilk kez bir gezegenin oluşumunu görüntülemeyi başardılar. Dünya’dan 370 ışık yılı uzaklıkta meydana gelen bu oluşum, henüz bir bebek olan gaz devi bir gezegenin doğumunu gözler önüne serdi.

Dünya’dan 370 ışık yılı uzaklıkta bulunan PDS 70 isimli bir yıldızın yörüngesinde, milyarlarca yıl önce Güneş Sistemi’nde meyda gelen benzer bir olay yaşandı. Astronomlar, yıldızın yörüngesinde bir gezegen olduğundan uzun süredir şüphelendikleri için bölgeyi izleme altına aldılar. Beklenen şey fazlasıyla gerçekleşti; bir gezegen görmeyi beklerken, oluşumu gözlemlendi. 

Genç yıldızların etrafında bulunan toz ve gazların zamanda belirli bölgelerde yoğunlaşarak gezegenleri oluşturduğunu biliyoruz. Bir araya gelen malzemeler yoğunlaştıkça dev kaya kütleleri oluşuyor. Bir zamanlar Dünya da gaz deviydi ve yoğunlaşıp ısınmaya başladı. Ardından uygun sıcaklık şartlarına sahip olunca atmosfer oluştu.

Doğmakta olan bir gezegeni fotoğraflamak ise düşünüldüğü kadar kolay değil. Bunun nedeni söz konusu örnekte olduğu gibi dışsal gezegenlerin çok çok uzakta bulunmaları. Gündüzleri yıldızları görmemizin temel nedeni olan yakın yıldızların ışıkları, uzak mesafeleri görmemize de engel oluyorlar.

2012 yılında yapılan bir keşifle PDS 70 yıldızının çevresi, gezegen oluşumu için oldukça müsait bir alan olarak tanımlanmıştı. Bu veriler de Max Planck Astronomi Enstitüsü ve Avrupa Güney Gözlemevi'nden araştırmacılarını, bir bebek gezegenin oluşumunu aramaya itti.

Gözlemcilerden birisi olan Miriam Keppler, “Genç yıldızların etrafındaki bu diskler, gezegenlerin doğum yerleridir, ancak şimdiye kadar sadece birkaç tane görebildik. O disklerin içinde de yoğunlaşan bölgelerin gezegenlerin oluşmaya başladıkları noktalar olduğunu anlıyoruz” dedi.

Ekipler PDS 70 yörüngesindeki bu diskler üzerinde meydana gelen yoğunlaşmaların birisini net bir şekilde görmeyi başardılar. Birikimde olan gaz ve toz bulutları net şekilde görüldü. Yapılan çalışmalara göre oluşum aşamasında olan gezegenin kütlesi Jüpiter’in birkaç katı olacak. Gezegenin kendi yıldızı etrafındaki bir turunu tamamlaması, Dünya’nın Güneş etrafında 120 kez dönmesiyle eşdeğer olacak. Yüzey sıcaklığı ise 926 santigrat dereceye kadar ulaşacak. 

Güneş Sistemimizdeki en sıcak gezegen olan Venüs’ün 463 derecelik yüzey sıcaklığına sahip olduğunu düşünürsek, orasının gerçekten de sıcak olduğunu söyleyebiliriz. PDS 70b olarak adlandırılan bu bebek gezegen, verilerden hareketle yaşanılabilir gözükmüyor.

Kaynak : https://www.sciencealert.com/first-ever-confirmed-image-exoplanet-forming-protoplanetary-disc-sphere-pds-70
44
10
2
1
0
Emoji İle Tepki Ver
44
10
2
1
0