Bilim İnsanları, Ispanağı ‘Bomba Dedektörü’ne Dönüştürdüler!

1
0
0
0
0
Yapılan küçük bir müdahale ile ıspanaklar, birer bomba dedektörüne dönüştürülebiliyorlar.

Bilim insanları, ıspanağın yapraklarına küçük tüpler yerleştirip bitkinin kara mayınlarında bulunan nitro aromaları toplayarak sinyallerin iletilmesini sağladılar. MIT’nin makale olarak yayınladığı çalışmada ıspanağın yaprakları, toplanan bu verileri kablosuz olarak akıllı cihazlara aktarabiliyorlar. Peki ıspanağın bomba dedektörüne dönüştürülme işlemi nasıl gerçekleşiyor?

Ispanağın istenen sinyalleri verebilmesi için yapraklarına nano partiküller ve karbon nanotüpler yerleştiren bilim insanları, yaprağa lazer tutarak nanotüplerin tepkimeye girmesini sağladı. Bir kızılötesi kamerayla da hedef moleküllerin tepkimesi tespit edildi. 

Projenin sorumlu isimlerinden olan Prof. Michael Strano, ‘Bu yöntem, bitkileri istediğimiz herhangi bir şeyi tespit edebilmek için kullanmamıza yardımcı olacak’ açıklamasında bulundu. Bitkilerin birer savunma sistemi olarak kullanılabileceğini söyleyen Prof. Strano, stratejik alanlara yerleştirerek terörist faaliyetlere karşı bir sensör işlevi görebileceğini belirtti. Strano, daha önce karbon nanotüpler aracılığıyla TNT tipi patlayıcıları ve sinir sistemini etkileyen sarin gazını tespit etmeyi başarmıştı.

1
0
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
1
0
0
0
0