Bilim İnsanları Nihayet Diyare (İshal) İçin Aşı Geliştirebilecek

11
3
3
0
0
Diyare (ishal), tedavi edilmesi gereken ve özellikle bebeklerde ölümle sonuçlanan kritik bir hastalık. Bilim insanları da bu konuda pek çok farklı araştırma yürütüyorlar.

Diyare, halk arasında bilinen ismiyle ishal, her ne kadar yetişkinler için çok kritik sonuçlar doğurmasa da, küçük yaştaki çocuklar için ölümle sonuçlanan hastalıklara sebep oluyor. Hastalığın en büyük sebeplerinden biri olarak da 'Kriptosporidium' olarak adlandırılan su kaynaklı bir parazit gösteriliyor.

Nature Microbiology dergisinde yeni yayınlanan ve Weber State Üniversitesi'nde görevli bir ekip tarafından yürütülen araştırmada bilim insanları, bu zararlı parazitin yapısını inceleyebilecekleri yeni bir yöntem keşfettiklerini açıkladılar. Araştırmada bilim insanları, laboratuvar ortamında bu parazitin yaşayabileceği bir ortam oluşturarak, paraziti yapay ortamda üretmeyi başardılar.

Bu çalışma oldukça önemli, çünkü ekibe göre bu sayede hastalıkla ilgili pek çok yeni aşı geliştirmek ve kötü sonuçların önüne geçmek mümkün olacak. Araştırma ekibinden  Roberta O'Connor; “Kriptosporidium enfeksiyonları, özellikle AIDS hastaları, yetersiz beslenen çocuklar ve yaşlılar gibi bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde yaşamı tehdit eden ciddi diyare ile sonuçlanabilir; ciddi şekilde bağışıklık sorunu olan kişilerde ise solunum hastalıklarına sebep olabilir” diyerek parazitin zararının boyutunu açıkladı.

Yine O'Connor'a göre, yeni çalışmalar sayesinde bu parazite karşı bağışıklık geliştirmek mümkün olacak ve bu sayede uzun vadede hastalığın zararı en aza indiriliecek. Şimdiye kadar, diyare için geliştirilmiş bir aşı yoktu ve var olan az sayıda ilaç da oldukça etkisizdi. Yeni aşının ise ne zaman geliştirilmiş olacağı tam olarak bilinemiyor.

Kaynak : https://phys.org/news/2018-06-tool-cryptosporidium-healthy-tissues.html
11
3
3
0
0
Emoji İle Tepki Ver
11
3
3
0
0