Bilim İnsanları, Okyanusun Dibinde Gökkuşağı Kadar Renkli Bir Dünya Keşfetti

36
5
1
1
0
Bilim insanları, okyanusun dibinde sadece son on yıl içinde oluşmuş gökkuşağı kadar renkli bir dünya keşfedildi.

Yaşam, Güneş ışınları ve atmosfer sayesinde karada kolaylıkla gelişebilir. Fakat okyanusun derinliklerinde ne Güneş ışığı ne de oksijen bulunur. Bu nedenle okyanusun en derin noktalarındaki yaşam, volkanik ve hidrotermal faaliyetlerin varlığına bağlıyor.

Bilim insanları, yaklaşık 10 yıl kadar önce Kaliforniya Körfezi’ndeki Guaymas Havzası’nda bir araştırma gerçekleştirdiler fakat dikkat çekici herhangi bir şeyle karşılaşmadılar. Bugüne geldiğimizde ise durumun tamamen değiştiğini söyleyebiliriz.

Kaliforniya Körfezi’nde yeni bir araştırma için yüksek çözünürlüklü kameralara sahip otonom denizaltı araçları ile yüzeyin 1800 metre kadar altına inen bilim insanları, okyanus tabanında hidrotermal bacalar oluştuğunu keşfettiler.

Hidrotermal bacalar, magmadaki minerallerin okyanusa karışmasını sağlamaktadır. Dolayısı ile hidrotermal bacaların bulunduğu derin okyanuslarda, Güneş ışığı ve oksijen bulunmasa dahi yaşam oluşabilir.

Kaliforniya Körfezi’nde de tam olarak bunun olduğu keşfedildi. Son 10 yılda ortaya çıkan hidrotermal bacalar, Guaymas Havzası’nın derinliklerinde gökkuşağını andıran renklerde bir canlı çeşitliliği oluşmasını sağlamış durumda.

Hidrotermal bacalardan püskürtülen mineraller, çapı 15 metreyi, yüksekliği ise 23 metreyi bulan yapıların oluşmasını sağlamış. Bu mineral yapılar hem derin deniz canlılarına yuva olmuş durumda.

Araştırmacılar, ummadık bir şekilde keşfedilen hidrotermal bacalarda yeni canlı türleri de keşfetti. Bacaklarda kükürt ile beslenen simbiyotik bakterilerin yanı sıra daha önce görülmemiş mor renkli mikrobiyal canlılar keşfedildi.

Ekibin bundan sonraki çalışmaları, yeni keşfedilen canlıların yapısını ve aynı türdeki diğer canlılardan farklarını incelemek olacak. Araştırmacılar ayrıca hidrotermal bacalardan çıkan sıvının bileşenlerini de inceleyecekler.

Kaynak : https://www.livescience.com/65173-bizarre-hydrothermal-vent-discovered.html
36
5
1
1
0
Emoji İle Tepki Ver
36
5
1
1
0