Bilim İnsanları, Oldukça Nadir Görülen Orta Boyutlu Kara Deliği Gözlemlemeyi Başardı

43
7
2
2
1
Evrende 3 çeşit kara delik olduğu biliniyor ancak bunlardan 'orta büyüklükte' olan kara deliklerin varlığına uzun süredir şüpheyle bakılıyordu.

Evrenimizin en büyük gizemlerinden biri olan kara delikleri anlama çalışmaları, hız kesmeden devam ediyor. Her ne kadar artık hakkında bir şeyler bildiğimizi düşünsek de kara delikler ile ilgili bildiklerimiz hayli sınırlı. Bu sınırlı bilginin en çok arada bıraktığı konu ise orta büyüklükteki kara deliklerin varlıklarıydı. 

Bilim insanları şimdiye kadar ilksel kara delik olarak adlandırdığımız küçük boyutlu ve süper kütleli kara deliklerin varlığını kanıtladılar. Ancak orta boyutlu kara deliklerin varlığı uzun süredir tartışma konusuydu. Ancak yeni gerçekleşen bir çalışma sayesinde nihayet bu kara deliklerin de varlığı kanıtlanmış oldu.

New Hampshire Üniversitesi Uzay Bilimi Merkezi'nde gerçekleştirilen araştırma, bir yıldızı içine çeken kara deliğin görüntüleri ve elde edilen veriler sayesinde, orta boyutlu kara deliklerin varlığının en net kanıtını ortaya koydu. Araştırmayı yürüten ekibin lideri ve konu ile ilgili makalenin baş yazarı Dacheng Lin, elde dilen göüntülerin çok net ve kritik olduğunu belirtti.

Lin'e göre elde edilen veriler, kara deliklerin yapısını anlamak için büyük katkı sağlayacak. Benzer görüntülerin geçmişte de elde edildiği biliniyor ancak Lin'e göre bu görüntüler ya olayın sonuna yetiştiler ya da kara delikler çok uzaktaydı.

Çalışma aslında neredeyse 15 yıllık verilerin birleştirilmesinden elde edilmiş diyebiliriz. Bilim insanları, uzak bir gök adasının kıyılarında, çok büyük dalga boylu radyasyon ışınları tespit ettiler. Bu ışnların parlaklığı, kara delik tarafından bozulan ya da yutulan bir yıldıza işaret ediyordu ve beklendiği gibi zamanla azaldı. Yayılan fotonların enerji üzerinde dağılımına bakacak olursak ise araştırma ekibi, kara deliğin kütlesini ve boyutunu ölçebildi.

Araştırma ekibine göre, evrenin sınrısızlığı da göz önüne alındığında bu orta boyutlu kara deliklerden oldukça fazla var. Ancak henüz bunları gözlemleme ve anlama yetisine tam olarak sahip değiliz. Yine de son çalışma sayesinde, kara delikler konusunda bir bilinmezin daha çözüldüğünü söylemek mümkün.

Kaynak : https://phys.org/news/2018-06-capture-evidence-rare-black-hole.html
43
7
2
2
1
Emoji İle Tepki Ver
43
7
2
2
1