Bilim İnsanları, Örümceklerin Yüzlerce Kilometreyi Nasıl Katettiğini Ortaya Çıkardı

49
25
2
2
1
Almanya'da gerçekleştirilen bir çalışma, örümceklerin hava koşullarını nasıl değerlendirdiğini ve yüzlerce kilometrelik mesafeleri nasıl katettiğini ortaya çıkardı.

Bilimsel araştırmalar bazı örümcek türlerinin doğdukları yerden yüzlerce kilometre ötede yaşamlarına devam ettiklerini ortaya çıkarıyor. Milimetrik boyutlara sahip bu örümceklerin yüzlerce kilometre yürüme ihtimali bulunmuyor. Üstelik kanatları olmadığı için bu mesafeleri uçarak da katedemezler. En azından öyle sanıyorduk.

Bilim insanları, kanatları olmayan bu örümcek türlerinin yüzlerce kilometrelik mesafeleri nasıl katettiğini anlamak için bir çalışma gerçekleştirdi. Gözlemlere göre örümcekler rüzgarı kullanarak uçabiliyorlardı fakat bunu nasıl gerçekleştiriyorlardı? Bilim insanları bu soruya bir yanıt bulabilmek için Berlin’deki bir parkta gözlem yaptılar ve laboratuvarda bir deney gerçekleştirdiler.

Bilim insanları, yengeç örümcek olarak da bilinen 5 milimetrelik Xysticus örümceğini kubbe şeklinde bir platformun üzerine yerleştirdi ve yapay bir rüzgara maruz bıraktı. Örümcek, öncelikle kendini platforma sabitledi ve iki bacağını havaya kaldırarak rüzgarın yönünü ve hızını ölçmeye başladı.

Rüzgarın yönü ve hızı örümceğin planladığı şekilde olduğunda örümcek, kendini platforma sabitleyen bağı keserek kendini rüzgarın akışına bırakıyor. Fakat rüzgar farklı bir yönde estiğinde platforma bağlı kalmaya devam ediyor. Şartlar örümceğin istediği duruma geldiğinde örümcek, havaya üç şerit halinde 700 nanometre kalınlığında bir ağ bırakıyor ve sonrasında kendini rüzgarın akışına bırakarak havalanıyor.

Kaynak : http://www.iflscience.com/plants-and-animals/watch-the-majestic-moment-this-spider-spins-its-own-parachute-and-takes-off/
49
25
2
2
1
Emoji İle Tepki Ver
49
25
2
2
1