Bilim İnsanları, Sahte Haberlerle Başa Çıkmanın Formülünü Açıkladı

20
2
1
1
0
Bilim insanları, sahte haberlerle nasıl başa çıkılabileceğini gösteren bir araştırma gerçekleştirdi.

Proceedings of the National Academy of Sciences’da yayınlanan bir araştırma, insanların bilgi kaynağı konusundaki inançlarının bu bilgiyi nasıl aldıklarını etkilediğine dair yeni kanıtlar gösterdi. Araştırmada ayrıca sahte haberlerin, yeni bilgiler üzerinde değişim yaptırabildiği bulundu.

Araştırmanın baş yazarlarından ve Cornell Üniversitesi’nde psikoloji profesörlerinden olan Melissa Ferguson, “Bir şeyin sahte olduğunu bilmek, daha sonra kişiye yönelik düşüncelerimizi ve davranışlarımızı şekillendiren ve etkileyebilecek kalıcı zararlı etkilere sahip midir? Çalışmalarımız, haber kaynaklarının güvenilirliğini sağlamanın sahte haberlerle mücadele için doğru politika olduğunu gösteriyor.” ifadelerini kullandı.

Ferguson ve çalışma arkadaşlar, 3.100 katılımcıyla birlikte yedi adet araştırma gerçekleştirdi. Yapılan araştırmada, başkalarıyla ilgili edinilen yeni bilgilerin gerçeğe uygun değerinin, hem bildirilen duygularını hem de içtenlik düzeyinde otomatik reaksiyonlarını nasıl etkilediği değerlendirildi. Çalışmalar, video oyunları ve grup içi çatışmaların anlatılarını kullanarak Kevin adında bir bireyi içeren çalışmalara kadar uzandı.

Araştırmacılar, Kevin’ı, sağlanan bilgiye göre kendisine yöneltilen davranışların nasıl değiştiğini gözlemlemek için kullandı. Bir deneyde Kevin, pozitif bir şekilde tarif edildi. Daha sonra katılımcılara, Kevin’in karısına şiddet uygulamaktan tutuklandığı söylendi. Polis raporuyla birlikte gelen bu bilgi, katılımcıların Kevin’a olan tutumunu anında negatif olarak etkiledi. Ancak bu bilginin Kevin’ın eski sevgilisinin bir arkadaşından sağlandığı söylendiğinde katılımcıların Kevin’a olan pozitif tutumu değişmedi.

Araştırmacılar, katılımcıların aldıkları bilgiyle birlikte tutumlarının değiştiğini ancak daha sonra gelen bilgiyle birlikte yeni bilginin kaynağının güvenilebilirliğinin sorgulandığını ifade etti.

Kaynak : https://phys.org/news/2019-05-source-credibility-key-derailing-fake.html
20
2
1
1
0
Emoji İle Tepki Ver
20
2
1
1
0