Bilim İnsanları, Yapay Bir Kara Deliğin Sıcaklığını Tespit Ettiler

33
4
2
1
0
Bilim insanları, laboratuvar ortamında oluşturdukları bir yapay kara deliğin sıcaklığını tespit etmeyi başardılar. Buna göre bir kara deliğin sıcaklığı 1 kelvin derecenin 0.35 milyarda biri.

2019 yılında uzay ilgili pek çok gelişme yaşandı. Bu gelişmelerin belki de en önemlisi bir kara deliğin görüntülenmesiydi. Tarihte ilk kez yaşanan bu olaya insanlık tanık olmuştu ve bilim insanları için uzay ile ilgili yeni bir dönem başlamıştı. Kara deliğin görüntüsünün ortaya çıkarılmasından sonra şimdi de bilim insanları, laboratuvar ortamında oluşturulan bir kara deliğin sıcaklığını ölçmeyi başardılar. Yapılan çalışmalarda, Stephen Hawking'in tahminlerinin de doğru olduğu sonucuna ulaşıldı.

Bilim insanları öncelikle bu kara deliğin laboratuvarda nasıl üretilebileceğini tartıştılar. Yapılan çalışmalarda araştırmacılar, bu ortamın ancak ultra soğuk rubidyum yardımıyla elde edilebileceğine kanaat getirdiler. Genel olarak bilmediğimiz ancak maddenin hallerinden bir tanesi olan Bose-Einstein yoğuşması haline getirilen rubidyum, bu sayede kuantum etkilerinin incelenebilmesine de imkan verdi. Sistem bu haliyle Hawking'in teorisini doğruluyordu ancak henüz kara deliğin sıcaklığının ölçülebilmesi neredeyse imkansızdı.

Hawking Radyasyonu olarak bilinen durum, bir kara deliğin yayması gereken teorik bir radyasyon miktarıydı. Kara deliklerin parçacık yaydığını ifade eden Hawking, yayılan parçacıkların kara delikte bir kütle kaybına da neden olacağını açıklamıştı. Laboratuvar ortamında oluşturulan kara delikte de benzer bir durum ortaya çıkıyordu. Sonik kara delik yayılımlar yapıyor ve bu yayılımlar sonucunda kütlesi azalıyordu. Bununla birlikte de 'fonon' olarak adlandırılan ses dalgaları ortaya çıkıyordu.

Ortaya çıkan bu dalgaların ve yayılan parçacıklarla ilgili ölçümler yapan bilim insanları, kara deliğin sıcaklığını tahmin edebildiler. Buna göre kara deliğin sıcaklığı 1 kelvin derecenin 0.35 milyarda biriydi. 

Daha önce hiç böyle bir çalışma yapmadıklarını ifade eden bilim insanları, Hawking'in teorisiyle örtüşen sonuçlara ulaştıklarını açıkladılar. Ancak yapılan bu çalışmalar, bilim insanlarının kara delikle ilgili tüm sırları çözmesi için de yeterli değil. Şimdi bilim insanları, kara delikle ilgili yeni bilinmezler için çalışmalarını sürdürmeye devam ediyorlar.

Kaynak : https://futurism.com/the-byte/temperature-lab-made-black-hole
33
4
2
1
0
Emoji İle Tepki Ver
33
4
2
1
0