Bilim İnsanları, Yeni Keşfettikleri Örümceklere Hayali Karakterlerin İsimlerini Koydular

24
5
3
2
0
11 Ağustos 1897 doğumlu olan İngiliz kitap yazarı Enid Blyton'ın hayali karakterlerinin isimleri, yeni keşfedilen örümcek türlerine veriliyor.

Dünyaca ünlü çocuk kitapları yazarı Enid Blyton tarafından tarif edilen kurgusal karakterler olan Bom, Snooky, Tumpy, Chippy, Snippy ve Tiggy isimleri, Sri Lanka’nın tükenen ormanlarında keşfedilen altı yeni goblin örümceğine verildi.

1971 yılında çevrilen "The Firework Goblins" isimli filmden yola çıkan bilim insanları, Hint Okyanusu ve Sri Lanka Adası’nın dikkate değer biyoçeşitliliğinden faydalanarak bilimsel literatüre yeni bir isim kazandırdılar. Sri Lanka Ulusal Bilimsel Araştırma Enstitüsü’nde bulunan bilim insanlarından Profesör Suresh P. Benjamin ve Sasanka Ranasginghe, yerel ormanların kalıntıları arasından sıyrılan toplam dokuz çeşit goblin örümceği keşfettiler. Bilim dünyasındaki yeni türler arasında gelen bu örümcek türlerinden ikisi ise Avusturalya dışından ilk kez rapor edilmiş oldu.

Yaptıkları araştırmaları Evolutionary Systematics Dergisi’nde yayınlayan bilim insanları, 13 cinsten toplam 45 türle Sri Lanka’nın örümcek familyasına ışık tuttular. Yalnızca 65,610 km2 büyüklüğündeki ada üzerinde birçok örümcek türüne bolca rastlanabiliyor. Goblin örümcek türlerinden ise sadece altı gözlü olanlarına sık rastlansa da diğer türler her yerde bulunamıyor.

Araştırmacıların yaptıkları açıklamaya göre, çok kısıtlı alanlar içerisinde bulunabilen bu türler iklim değişikliğinin ve Sri Lanka’da ki orman habitatının anlaşılması konusunda önemli rol oynayabilirler. Bahsi geçen bu goblin örümceklerinin evlerde de sıkça yaşadığını belirten bilim insanları, onların zararsız olduklarını ve artıklarla beslendiğini belirtiyorlar.

Kaynak : https://phys.org/news/2018-06-species-goblin-spiders-famous-goblins.html
24
5
3
2
0
Emoji İle Tepki Ver
24
5
3
2
0