Bilim İnsanlarına Göre Dünya, Bu 6 İhtimalden Birinin Gerçekleşmesi Sonucu Yok Olacak!

4
0
0
0
0
Dünya, elbet bir gün gelecek ve tamamen yok olacak. Bilim insanları, bunun nasıl olabileceğine dair 6 maddelik bir ihtimalden bahsediyorlar.

Şu an mutlu mesut yaşıyoruz fakat bir gün, tüm bu güzellikler son bulacak. En azından bilim insanları bunun olacağına kesin gözle bakıyorlar. Fakat bunun nasıl olacağı konusunda bir fikir birliğine varılmış değil, farklı farklı teoriler geliştirilmiş durumda. Şimdi bunlardan 6 tanesine detaylı olarak bakalım:

Dünyanın çekirdeği soğuyabilir

Dünya’nın etrafında, Manyetosfer isminde bir koruyucu manyetik kalkan bulunuyor. Katı haldeki iç çekirdek ile sıvı demir ve nikelden oluşan dış çekirdek, Dünya’nın kendi etrafında dönüşüyle meydana geliyor. Bahsettiğimiz manyetik alanı oluşturan durum da bu. Güneş’ten yayılan enerji yüklü parçacıklar, önce manyetosfere çarptığı için Dünya’ya direkt olarak etki etmiyorlar. Bu parçacıkların Dünya atmosferi üzerinde yarattığı en gösterişli etkisi, Aurora ismindeki kuzey ışımalarıdır. Fakat Dünya’mızın çekirdeği soğursa manyetosferi kaybedeceğiz ve Güneş’ten gelen parçacık akışı, atmosferin yok olmasına sebep olacak. Zamanında aynı durumdan mustarip olan Mars’ın atmosferinin olmamasına sebep olan olay da budur.

Güneş sönmeye başlayabilir

Güneş de bir yıldızdır ve tıpkı diğer yıldızlar gibi bir gün sönüp yok olacak. Hidrojeni füzyon yoluyla helyuma dönüştürme görevini halen devam ettirmekte olan Güneş’in milyarlarca yıl sonra yeterli hidrojeni kalmayacak. Bu sefer aynı işlem helyuma uygulanmaya başlayacak fakat bu işlem ortaya yüksek bir enerji çıkartacağı için dış katmanlarını iterek Dünya’yı kendisine doğru çekmeye başlayacak. Bu da zaten yok olmamız için yeterli bir durummuş gibi duruyor.

Dünya, ölümcül bir yörüngeye sürüklenebilir

Yapılan yeni araştırmalara göre Samanyolu Galaksisi’ndeki gezen sayısı, yıldız sayısından 100 bin kat daha fazla. Bu, Güneş Sistemi’ne dahil olmayan bir gezegenin Dünya’yı çekim kuvvetiyle yörünge dışına çıkartabilme potansiyeline sahip olduğunu gösteriyor. Bu gezegen eğer yeterince büyük ve yakınsa, Dünya’yı dış uzaya fırlatıp yakınımızdaki bir gezegenle çarpışmamıza neden olabilir.

Dünya, asteroid yağmuruna tutulabilir

Dinozorların neslinin, Dünya’ya çarpan bir asteroid yüzünden tükendiğini biliyoruz. Tüm gezegenin yok olması için daha büyük bir asteroid yağmuruna tutulmamız gerekiyor, tarihimize baktığımızda olmayacak bir durum değilmiş gibi duruyor. Bundan milyarlarca önce Dünya’nın çevresinden geçen asteroidler, okyanusların bir sene boyunca fokur fokur kaynamasına sebep olabilecek kadar güçlüydü. Şimdi yaşanacak benzer bir durum, Dünya üzerinde muhtemelen hiçbir canlının yaşayamayacak olması anlamına geliyor.

Bir kara deliğin içine çekilebiliriz

Kara deliklerle ilgili çok fazla bilgiye sahip değilsek de ışığın bile kaçamayacağı yüksek bir yoğunluğa sahip olduklarını biliyoruz. Bilim insanları ise evrende kafasına göre dolaşan bazı kara deliklerin olduğunu düşünüyorlar. Bu kara deliklerden bir tanesinin Güneş Sistemi’ne yaklaşması dahi sonumuzun gelmesi için yeterli.

Dünya, gama ışını patlaması sonucu yok olabilir

Gama ışını patlamaları, evrenin bilinen en yüksek enerjili olayları arasındadır. Çoğunluğu devasa büyüklüklerdeki yıldızların ölümü sırasında meydana geliyor ve aniden gelişen büyük bir patlama, Güneş’in ömrü boyunca yaydığı enerjiden çok daha büyüğünü yayabiliyor. Bu patlamalar, ozon tabakasını yok edip Dünya’nın zararlı ışınlara maruz kalmasına sebep olabilir. Günümüzden 440 milyon yıl önce yaşanan benzer bir felaketin, yer yüzündeki birçok canlının yok olmasına sebep olduğu söyleniyor.

4
0
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
4
0
0
0
0