Bilim İnsanlarına Göre Dünya Yüzeyinin Altında Gizlenen 16 Ton Elmas Var

18
5
3
3
0
Düşünülenin aksine, elmasların aslında nadir olmadığı ortaya çıktı. Dünya çapında 10-16 ton kadar elmas olduğu saptandı.

Evlenme teklifi aldığınızda, çok nadir diye düşündüğünüz pırlanta yüzük aslında öyle olmayabilir. Bilim insanları, ses dalgalarını kullanarak Dünya yüzeyinin derinliklerinde pırlanta kaynaklarını ortaya çıkardılar. Tespit edilen sonuçlara göre dünya çapında bir katrilyondan daha fazla kıymetli maden bulunuyor. MIT, Harvard ve Berkeley'deki California Üniversitesi araştırmacıları tarafından yayınlanan yeni bir araştırmaya göre pırlantanın aslında düşünüldüğü gibi nadir bir maden olmadığı ortaya çıktı. Araştırmacılardan biri olan Ulrich Faul, bu madenlerin göreceli olarak yaygın olduğunu ama yine de daha önce düşündüklerinden daha çok pırlanta kaynağı tespit ettiklerini söyledi.

Elmaslar yani bir diğer adı ile pırlantalar kratonlar olarak adlandırılan yeraltı kaya oluşumlarında yer almaktadır. MIT News'e göre, tersine çevrilmiş dağlar gibi şekillenen ve gezegenin tektonik plakalarının merkezinde bulunan bu oluşumlar, 200 mile kadar çıkan derinlikte bulunuyor. Araştırmacılar bu kratonların köklerinin veya alt bölümlerinin %1-2’lik kısmının elmastan oluşabileceğini tahmin ediyorlar. Ses dalgaları, içinde bulundukları kayaçların ve minerallerin yapısına, sıcaklığına ve yoğunluğuna bağlı olarak farklı hızlarda ilerlerler. Bilim insanları bu ses dalgalarının hızlarını karşılaştırarak, dünya yüzeyinin altında ne tür kayaların bulunduğunu tahmin ederler.

Araştırmacılar bu ses dalgalarının, daha önce düşündüklerinden farklı olarak kratonların altından veya köklerinden geçerken hızlanma eğiliminde olduğunu buldular. Araştırmacılar, farklı kayaçlardan ses dalgaları gönderdikleri laboratuvarda bir dizi deney yaptıktan sonra, diğer bileşenlerin yanı sıra %1-2 oranında elmas içeren kayaçlar olduğunu saptadılar. Dünyadaki toplam elmas kütlesini tahmin etmek için araştırmacılar %1-2 elmas içeren kratonik kökleri ile dünya çapına dağılmış toplam kratonik kök hacmi ile birleştirdier. Elde edilen sayı ise dünya çapında 10 -16 ton elmas yani daha önce düşünülenden 1000 kat fazla.

Kaynak : http://www.businessinsider.com/scientists-found-quadrillion-tons-of-diamonds-below-earth-surface-2018-7
18
5
3
3
0
Emoji İle Tepki Ver
18
5
3
3
0