Bilim İnsanlarına Göre Küresel Isınma Şu An Dursa Bile Sular 16 Metre Yükselecek

58
5
4
1
1
Yeni bir araştırmaya göre, üç milyon yıl önce Dünya, bugüne kıyasla daha sıcak bir gezegendi. O dönemde deniz seviyesi, bugüne kıyasla 16 metre daha yüksekti. Şimdi, o noktaya geri dönüyoruz.

Yeni yayınlanan bir araştırmada bilim insanları, denizlerin geçmişte bugünden daha yüksek seviyelere sahip olduklarını ve o dönemde gezegenin daha sıcak olduğunu açıkladı. New Mexico Üniversitesi'nden araştırmacı Victor Polyak, küresel ısınma kaynaklı deniz seviyesi artışını anlamak için geçmişteki seviyelerin gerçek ölçümlerini bilmenin önemli olduğunu söylüyor. Araştırmacı, bu çalışmanın Pliyosen çağındaki seviyeler hakkında güçlü ölçüm verileri ortaya koyduğunu da ekliyor.

Güney Florida Üniversitesi’nden jeobilim profesörü Bogdan Onac, bu dönemde ayrıca atmosferdeki karbondioksit miktarının bugünkü kadar yüksek olduğunu da söylüyor. Araştırmaya konu olan dönemde Dünya, Sanayi Devrimi öncesine kıyasla 2-3 derece daha sıcaktı. Bu sıcaklık, günümüzdeki sıcaklıktan en az 1 derece daha düşüktü. 

Isınan suyun hacmi arttığı ve buzullar eriyip denizlere karıştığı için küresel ısınmayla birlikte deniz seviyesi de yükseliyor. 

Küresel ısınmayı bugün durdurmak bile işe yaramayabilir

küresel ısınma

Araştırmacılara göre deniz seviyesi, küresel ısınmayı bugün durdursak bile 5,9 metre ile 19,2 metre arasında yükseliş gösterebilir. Güney Florida Üniversitesi’nden araştırmanın başındaki isim olan Oana Dumitru, bugün Grönland ve Batı Antarktika buzullarındaki erime göz önüne alındığında, deniz seviyesinde bu şekilde bir yükseliş görülebileceğini söylüyor. 

Araştırmacılar, karbon salınımı ve sera etkili gazlar konusunda ciddi adımlar atılmaması halinde bu senaryonun gerçekleşmesinin mümkün olduğunu söylüyorlar. 

Araştırma, Nature dergisinde yayımlandı.

Kaynak : https://www.newshub.co.nz/home/world/2019/08/scientists-predict-16m-sea-level-rise-even-if-the-earth-stops-warming-right-now.html
58
5
4
1
1
Emoji İle Tepki Ver
58
5
4
1
1