Bilim İnsanlarını Şaşırtan Olay: Binlerce Yıllık Baobab Ağaçları Aniden Öldü!

120
9
4
1
1
Afrika kıtasının simgelerinden olan ve oldukça uzun yaşam süreleri ile bilinen dev baobab ağaçlarının gizemli bir biçimde aniden ölmeye başlamaları, bilim insanlarını şaşırttı.

Son 12 sene içerisinde kıtanın en eski 13 baobab ağacından 9'u ya tamamen öldü, ya da gövdesinin önemli bir bölümü çöktü.

Romanya'daki Babeş-Balyai Üniversitesi'nin yaptığı araştırmaya göre, yaşları 1100 ila 2500 arasında değişen baobab ağaçları, iklim değişikliğinin kurbanı oldu.

Araştırmacılar, "Binlerce yıllık ağaçların bizi terk ettiğine şahit olmak, şok edici bir deneyim" diyor.

Ağaçların dünyamıza neden küstüğü, henüz netlik kazanmadı. Fakat bilhassa Afrika'nın güneyinde etkili olan iklim değişikliği, baş şüpheli konumunda.

Zimbabve, Güney Afrika, Zambiya ve Botsvana, kıtanın simgelerinden olan baobab ağaçlarına veda eden ülkeler arasında.

Oysa kimi baobab ağaçları, 3000 yaşına kadar hayatta kalabiliyor... Meyveleriyle hem insanları, hem de hayvanları besleyen bu ağaç, ayrıca önemli de bir su kaynağı!

Nitekim uzmanlara göre bu ağaçların öldürülmeleri aslında çok zor.

Zimbabve'de bulunan Panke, gövdesi bütünüyle yıkılan en yaşlı baobab ağacı. Yaklaşık 2500 yaşındaki ağaç, 2011 senesinde maalesef tamamen ölmüştü.

Kaynak : https://www.ntv.com.tr/galeri/teknoloji/binlerce-yillik-baobab-agaclarinin-ani-olumu,AQEy4VFixUSgR8oMuW6Y2A/Yz1h97ffaEeD5r5-6bg5iA
120
9
4
1
1
Emoji İle Tepki Ver
120
9
4
1
1