Bilime Göre Ayrılık Acısından Nasıl Kurtulunur?

37
7
3
3
3
Ayrılıkların kolay olmadığının bilincindeyiz. Bilmediğimiz ise, ayrılığın üstesinden nasıl gelineceğidir.

İnsanlar, 'eski sevgili' konusunu aşma adına değişik yaklaşım tarzları sergiler... Nitekim Missouri St. Louis Üniversitesi’nden araştırmacılar, insanların yeni biten bir ilişkiden sıyrılıp hayatlarına devam etmek için uyguladıkları 3 stratejiye baktı. (Çalışma, ortalama 30 ay süren ilişkilerden çıkan 20-37 yaş arasındaki 24 denek ile gerçekleştirildi.)

Denekler 4 gruba ayrıldı. İlk gruba, eski sevgilileri hakkında olumsuz düşünmeleri telkin edildi. İkinci gruba, olanları ve o insan için duyumsadıkları sevginin, sürecin normal bir parçası olduğunu kabul etmeleri söylendi. Üçüncü grup, eski sevgilileri ile alakası olmayan şeylere odaklandı. Dördüncü gruba ise herhangi bir şey sorulmadı. 

Çalışmaya katılan deneklerden daha sonra bir anket doldurmaları talep edildi ve söz konusu grup, eski sevgililerine olan duygusal bağlılıklarını ölçtü. Ardından bu kişilere, beyin dalgaları çizelgesi okuması yapılırken eski sevgililerinin fotoğrafları gösterildi. 

Deneysel Psikoloji Dergisi’nde yayımlanan makaleye göre, araştırma ekibi; 3 stratejinin de kısa vadede eski sevgililere olan duygusal tepkileri azaltma adına işe yaradığını, fakat uyarılar olduğunu tespit etti.

İlk grup, onlara karşı daha az sevgi hissediyordu, fakat aynı zamanda daha kötü bir ruh hali içindeydi. İkinci grup, daha iyi hissetmedi ve onlara olan sevgileri de değişmedi. Üçüncü grup, genel anlamda daha mutlu hissediyordu, ancak yaklaşımları onlara olan sevgilerini etkilemedi. 

Çalışma, duygularınızı kontrol altında tutma konusunda bunların etkili yöntemler olduğuna işaret ediyor. Bilhassa, ayrılığın ardından kendinizi kaybolmuş hissediyorsanız. 

Fakat bu stratejiler, kalıcı çözümler olarak görülmemeli tabii. Zira bir ayrılığın (hele ki uzun süreli ve tutkulu bir ilişkisi ise yaşanan) üstesinden gelmek, bir günde olabilecek bir şey değil.

Başyazar Prof. Sandra Langeslag, "Aşk yönetmeliği bir açma / kapama düğmesi biçiminde çalışmıyor. Kalıcı bir değişiklik gerçekleştirmek istiyorsanız, duygularınızda gerçek bir düzenlemeye gitmelisiniz" diyor.

Kaynak : http://beyinsizler.net/bilime-gore-ayrilik-nasil-atlatilir/
37
7
3
3
3
Emoji İle Tepki Ver
37
7
3
3
3