Bilimsel Olarak Onaylanmış, Antik Çağlardan Beri Kullanılan 10 Alternatif Sağlık Yöntemi

27
4
3
3
0
Özellikle tıpta alternatif yöntemlere her ne kadar her zaman şüpheyle yaklaşsak da aralarında yüzlerce yıldır kullanılan ve modern tıpça da kabul gören yöntemler mevcut.

Mordern tıp artık öyle gelişti ki insanlığın başına bela olmuş pek çok hastalığı tanımladık ve tedavi etmeyi öğrendik bile. Ancak bazı alternatif sağlık uygulamaları, ne kadar eskirlerse eskisinler, yoğun talep görmeye devam ediyorlar. Modern tıp böyle gelişmişken, hala varlığını sürdürebilen ve bilim çevrelerince de geçerliliği kabul edilmiş 10 alternatif sağlık uygulamasını sizin için derledik, keyifli okumalar.

1. Mantralar

Mantra; 3000 seneden uzun bir süredir kullanılan ve kişinin zihinsel ve psikolojik işlevlerini geliştirdiği araştırmalar tarafından kanıtlanan bir tür 'dini hece'dir. Meditasyonlar sırasında kullanıldığına şahit olduğumuz 'om' sesi de mantralar için belki de en bilinen örnektir. Uzun senelerce yaıpılan pek çok araştırma, mantraların bireysel zihinsel gelişime katkı sağladığını gösterir.

2. Hipnoz

Günümüzde psikoloji ve psikiyatrinin fayda sağlamaya devam ettiği hipnozun ilk olarak günümüzden 4000 sene önce Çin'de kullanılmaya başlandığı düşünülüyor. Özellikle bağımlılık, fobi ve obezite tedavilerinde etkin olarak kullanılan hipnoz, aynı zamanda hala bir araştırma konusu.

3. Çigong - Tai Chi

Belirli fiziksel hareketler ve nefes egzersizlerine dayanan Tai Chi de tıpkı hipnoz gibi neredeyse 4000 senedir insanlar tarafından deneyimleniyor. Yapılan araştırmalar ise Tai Chi egzersizlerinin, özellikle yaşlı kişilerde zihinsel ve bedensel direnç konusunda gelişme göstermeyi sağladığını söylüyor.

4. Akupunktur

İğneli uyarım yöntemi olarak da anılan Akupunktur, M.Ö. 400'üncü yıllardan beri kullanılıyor ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından 150 farklı hastalığın tedavisinde kullanılabilmesi için onaylanmış durumda. Obezite, sigara bırakma, uykusuzluk, epilepsi, romatizma ağrıları, baş ağrıları, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi ve vücut direncinin artırılması gibi pek çok alanda kullanılan akupunktur, vücudun belli noktalarına iğne batırılarak gerçekleştiriliyor.

5. Meditasyon

Doğu kültürlerinde yüzlerce yıldır uygulanan meditasyonun; depresyon, anksiyete ve stres gibi pek çok psikolojik rahatsızlığın kontrol edilmesine yardımcı olduğu bilimsel olarak kanıtlanmış durumda.

6. Müzik Terapisi

Günümüzde özellikle hastaların ruh halini düzenleyerek, tedaviye yardımcı olmak adına kullanılan müzik terapisi de yüzlerce senedir kullanılan önemli alternaatif sağlık uygulamalarından biri.

7. Reiki

Reiki'nin tarihçesi binlerce yıllık değil ancak 20. yüzyılın başlarından beri kullanılan bu yöntem alternatif olan ancak bilim tarafından da onaylanmış uygulamalar arasında yer alıyor. Arizona Üniversitesi gibi çeşitli kurumlarda yürütülen araştırmalar, Reikinin ağrıların azalması/giderilmesi, kan basıncının düşmesi gibi çeşitli konularda etkili olduğunu ortaya koymuş durumda ancak kimi taraflara göreyse Reiki plasebo etkisinden ibaret. Yine de ne olursa olsun, pozitif etkileri kanıtlanmış durumda.

8. Aromaterapi

Binlerce yıldır dünyanın neredeyse tamamında kullanılan aromaterapi aslında doğrudan bir tedavi yöntemi değil. Ancak tedaviye destek amaçlı kullanımı sonucunda özellikle psikolojik olarak pek çok olumlu etkisi olduğu kanıtlanmış durumda.

9. Fitoterapi

Bitkilerin tedavi amaçlı kullanılması temeline dayanan fitoterapi, eczacılığın farmakognozi ana bilim dalında ele alınıyor. Ancak bitkilerin tıbbi amaçla kullanımı, insanlık tarihinin başlangıcına kadar gidiyor.

10. Ayurveda

Ayurveda, Hindistan'da yüzlerce yıl önce ortaya çıkmış bir tür antik tedavi yöntemi. Beslenme ve yaşam tarzının değiltirilerek, vücutta denge sağlanması üzerine kurulu olan bu yöntem, günümüzde hala Hindistan, Çin ve Nepal gibi ülkelerde uygulanmakta.

Kaynak : https://www.empowher.com/holistic-health/content/10-alternative-treatments-and-medicines-explained?page=0,2
27
4
3
3
0
Emoji İle Tepki Ver
27
4
3
3
0