Akıllı Telefonlarda Var Olandan Bin Kat Daha İnce Lens Geliştirildi

8
3
3
1
0
Utah Üniversitesi’nden araştırmacılar, akıllı cihazlarda bulunan lenslerden bin kat daha ince bir lens geliştirdiklerini açıkladılar. Yeni geliştirilen lens geleneksel oval olan lenslerin aksine düz bir şekle sahip.

Piyasaya sunulan yeni akıllı telefonlar, mükemmel fotoğraflar çekebilen kameralarla beraber geliyor. Ancak kullanıcıların bu cihazlarla ilgili tek şikayeti, telefonların arkasında darbelere maruz kalacak şekilde dışarı doğru uzanan kameralar. 

Utah Üniversitesi’nden araştırmacılar, telefonların arka kısmını tamamen düz duruma getirecek, gece görüşüne de izin verecek, geleneksel kamera lenslerinden çok daha ince ve hafif bir lens geliştirdiler. Yeni ince lensle ilgili çalışma, Proceedings of the National Academy of Sciences’ın son sayısında yayınlanan bir makale ile duyuruldu. 

düz lens

Yeni lens için çalışmaları Utah Üniversitesi Elektrik ve Bilgisayar Mühendisliği bölümünde doçent olan Rajesh Menon, Berardi Sensale Rodriguez, yine aynı bölümde yüksek lisans öğrencileri olan Monjurul Meem, Sourangsu Banerji ve Apratim Majumder gerçekleştirdiler. 

Araştırmacılardan Rajesh Menon, akıllı telefon kameralarının geleneksel olarak birkaç milimetre kalınlığa sahip olduğunu, yeni geliştirilen lensin ise sadece birkaç mikron kalınlığında olduğunu ve geleneksel lenslerden bin kat daha ince olduğunu açıkladı. Menon, “Lensimiz yüz kat daha hafif ve bin kat daha ince. Üstelik performansı da geleneksel lensler kadar iyi” dedi. 

Geleneksel kavisli bir mercek, bir nesneden yansıyan ışığı alır ve dijital görüntüyü oluşturacak kamera sensörüne doğru kırar. Yeni geliştirilen düz lens ise her bir ışığı sensörde doğru yöne gönderecek şekilde kıran bir mikro yapıya sahip. Araştırmacılar, aynı zamanda bu mikro yapıların geometrisini hesaplayabilen algoritmalar ile yeni bir polimer tipi üretim süreci geliştirdi. 

düz lens

Rajesh Menon, “Bu mikro yapıları merceğin çok küçük pikselleri olarak düşünebiliriz. Kendi başlarına bir mercek değiller, hepsi beraber mercek gibi davranmak için birlikte çalışıyor” dedi. 

Utah Üniversitesi’nden bilim insanlarının geliştirdiği yeni lens, insan saç telinden 20 kat daha ince. Yeni düz lens, aynı zamanda karanlıkta görebilmeyi sağlayacak termal görüntüleme özelliğine de sahip. Bu termal görüntüleme özelliği, akıllı cihazların ısı imzalarını aramak için termal görüntülemeyi kullanmasını sağlıyor. Bu teknoloji, daha hafif askeri droneların gece görevleri için daha uzun süre uçmalarını, orman yangınlarını haritalamalarını ve doğal afet kurbanlarını aramalarını sağlayacaktır. Aynı zamanda askerler daha hafif gece görüş kameralarına bu teknoloji ile beraber sahip olabilirler. 

Araştırmacılar, geliştirdikleri lensin geleneksel lenslerden çok daha ucuza üretilebileceğini belirtti. Yeni geliştirilen düz, hafif ve ince lensin üretim maliyetinin cam yerine plastik kullanılmasından kaynaklı düşük olduğu da araştırmacılar tarafından belirtildi.

Kaynak : https://techxplore.com/news/2019-10-thin-lightweight-lens-slimmer-camera.html
8
3
3
1
0
Emoji İle Tepki Ver
8
3
3
1
0