Bir Balina, Midesinde Bulunan 8 Kilogram Plastik Yüzünden Öldü

66
14
1
0
0
Washington Post gazetesi geçtiğimiz hafta sonu, Malezya sularında bulunan bir balinanın Tayland’a acil bir şekilde götürüldüğünü yazdı. Hayatta kalmak için 5 gün boyunca mücadele eden pilot balinasının midesinde tam 8 kilogram insan çöpü vardı. Plastik atıklar, maalesef beraberinde balinanın ölümünü getirdi.

İnsan çöpleri, okyanuslardaki en derin nokta olan Mariana Çukuru’na bile indi. Plastik atıklara karşı pek çok devlet alarma geçmiş olsa da mevcut atıklar okyanustaki yaşamı tehdit etmeye devam ediyor. Üstelik bu durumun insanlar tarafından gözlenebilir boyutlara ulaşması ayrıca bir endişe kaynağı.

Taylandlı yetkililer, geçtiğimiz hafta Malezya sularında bulunan bir pilot cinsi balinayı hayatta tutmaya çalıştılar. 5 gün boyunca direnen canlı, geçtiğimiz cuma günü yaşamını yitirdi. Yapılan otopside midesinden 80 adet plastik poşet çıktı. Atıkların ağırlığı 8 kilogramı buluyordu.

Balinalar ilk kez insan atıkları yüzünden ölmüyorlar. Washington Post’a demeç veren uzmanlara göre okyanustaki küçük canlılarla beslenen balinalar, plastik poşetleri yemek zannediyorlar. Yani kazara değil, bilerek plastik tüketiyorlar. 

Pilot cinsi balinalar esasen kalamarla besleniyorlar. Nadiren de olsa ahtapot, mürekkep balığı ve diğer küçük balıkları da avladıkları biliniyor. Plastik poşetler ve diğer atıklar, sindirim sistemlerini alt üst ettiği için dışarıya atamıyorlar ve açlıktan dolayı yaşamlarını yitiriyorlar. Kısa kuyruklu balina popülasyonunda yaşlı nüfusta %30’luk bir düşüş kaydedildiği bildiriliyor. Bu durumun engellenemeyeceğinden bahseden yetkililer, balina nüfusunda ciddi azalmalara dikkat çekiyorlar.

Artık sadece Tayland sularında her yıl 300 deniz hayvanı, plastik atıklardan dolayı yaşamını yitiriyor. Bu atıkları yok etmek için insanlığın yüzlerce yıla ihtiyaç duyduğunu düşünürsek, acı tablo bir kere daha gün yüzüne çıkıyor. Zararlı atıkların ekosistemi tehdit etmesi, genel olarak uzun vadede insan yaşamı için de oldukça kötü bir durum. Dünya okyanuslarında 300.000 tonu aşkın plastik atık var.

Akıntılardan dolayı canlıların en uğrak noktalarından birisi olan Tayland körfezi, dünya çapında en çok plastik atığın toplandığı alanların başında geliyor. Zira plastik atıklar da akıntılara kapılarak hareket ediyorlar. Geçtiğimiz yıl Taylandlı yetkililer, uzunluğu 1 kilometreyi aşan atık yığınını okyanus yüzeyinde şans eseri gördüler.

Balinaların besin zincirinden büyük bir hızda çıkmaları, onların beslendikleri canlı türlerinin popülasyonunu arttıracaktır. Böylece o canlılar da beslendikleri canlı türlerini daha çok miktarda tüketeceklerinden okyanus ekosistemindeki dengesizlik artamaya devam edecek. Bu zincirleme etkinin belirli bir noktasında da insanlar yer alıyor.  

Kaynak : https://gizmodo.com/pilot-whale-dies-in-thailand-after-being-found-with-17-1826522702
66
14
1
0
0
Emoji İle Tepki Ver
66
14
1
0
0