Bir Günün Bir Zamanlar 24 Saat Sürmediğini Biliyor muydunuz?

55
3
3
2
2
Gezegenimizin, uydusu Ay ve öteki gezegenler ile bağlantısının incelendiği bir araştırma, 1,4 milyar sene önce Dünya'da bir günün yalnızca 18,7 saat sürdüğünü gösterdi.

Columbia Üniversitesine bağlı Lamont-Doherty Dünya Gözlemevi ve Wisconsin Üniversitesinden bilim insanlarının gerçekleştirdiği çalışmada, gezegenimizin geçmişine ışık tutmak, Güneş Sistemi'nin tarihini yeni baştan inşa etmek ve tarih öncesi zamanda iklim değişikliğini anlamak için astronomik teoriyle jeolojik gözlemleri bağdaştıran istatistiksel bir yöntem kullanıldı. 

Neticeleri, 'Proceedings of the National Academy of Sciences' dergisinde yayımlanan çalışmada, bundan 1,4 milyar sene önce; Dünya ile Ay arasındaki mesafenin şimdikinden daha yakın, yani yaklaşık 341 bin kilometre olduğu hesaplandı.

Araştırma, Dünya ile Ay arasındaki bu yakın mesafenin, gezegenin ekseni etrafındaki dönüşünü etkilediğini, dolayısıyla o zamanlarda Dünya'nın kendi ekseni etrafındaki dönüşünü 18,7 saatte tamamladığını saptadı. 

Araştırma ekibinden Prof. Stephen Meyers, Ay'ın uzaklaştığı Dünya'yı, 'yavaşlayan bir artistik patinajcıya' benzetirken, araştırmada Dünya'nın dönüşü ve yörüngesini etkileyen iklim gibi uzun süreli değişkenler de analiz edildi. 

Ay'ın Dünya'dan her sene 3,82 cm uzaklaştığı, gezegenle uydusu arasındaki mesafenin şu an 385 bin km olduğu biliniyor. 

Çalışmaya, ABD Ulusal Bilim Vakfının fon sağladığı belirtildi.

55
3
3
2
2
Emoji İle Tepki Ver
55
3
3
2
2