Bir Nehrin Plastik Atıklar Tarafından Nasıl Ele Geçirildiğini Gösteren Video

28
8
2
1
1
Romanya’da çekilen ilginç bir video, sosyal medyada yine pilastik atıkları gündeme getirdi. Yoğun yağışın ardından çekilen bir görüntülerde, bir nehrin plastik atıklarla dolduğu görülüyor.

Yoğun yağmurlar nedeniyle Romanya’nın belli bölgelerinde sel baskınları gerçekleşiyor, dereler ve nehirler taşıyor. Facebook’ta paylaşılan bir video ise insan eliyle yarattığımız felaketi gözler önüne seriyor.

Romanya’nın Argeş şehrindeki Miceşti’de çekilen görüntülerde, nehrin tamamen plastik atık ve çöp kaplanmış durumda olduğu gözüküyor. Pet şişeler, plastik kaplar, ambalaj kağıtları, poşetler gibi farklı çöpler taşan nehirle birlikte taşınıyor. Romanya, AB içindeki en kötü atık yönetim sistemine sahip ve ülkedeki atıkların yalnızca %5’i geri dönüşüme giriyor. AB için ortalama geri dönüşüm miktarı %28 olarak belirleniyor. Romanya’daki çöpün büyük çöplüklerde toplanıyor. Bu çöplerin bir kısmı illegal olarak toplanıyor.

Avrupa Komisyonu daha önce Romanya hükümetini atık yönetimi konusunda eleştirmiş, hatta yeni sistemler kurmaları amacıyla kaynak da sağlamıştı. 2013 yılında 2010 yılına kıyasla geri dönüşüm payını %1 arttıran ülkede hem kamu hem özel sektör, yavaş yavaş da olsa atıkları doğru şekilde işlemeyi çözme yolunda ilerliyor.

Öte yandan Romanya yalnızca bir ülke ve dünya çapında çok büyük miktarda plastik atık çöplere ya da çevreye atılıyor. Kaldı ki geri dönüşüm süreci de kendi başına zor ve pahalı bir süreç.

Plastiği geri dönüştürmek de tek başına yeterli değil. ABD şu anda bir çöp krizi yaşıyor çünkü Çin, geri dönüştürülmüş plastikten üretilen ürünlerin ithalatına izin vermiyor. Bu hamle Kanada ve Avustralya gibi ülkeleri de olumsuz etkilemiş durumda.

2017 yılında yayımlanan bir araştırmaya göre 1950’lerden 2015 yılına kadar 8.3 milyar ton plastik üretildi. Bu plastiklerin 6.3 milyar tonluk kısmı çöpe atıldı ve çevreyi kirletiyor.

Çevrebilimciler, küresel trendlerin böyle kalması halinde 2050 yılında dünyayı kirleten ve çevreye zarar veren toplam plastik atık miktarının 13 milyar tonu geçeceğini söylüyorlar.

Bu video, çevreye gereken önemi göstermememiz durumunda bütün dünyayı saracak olan felaketi gösteriyor:

Kaynak : https://www.sciencealert.com/flooding-created-a-literal-river-of-trash-in-romania
28
8
2
1
1
Emoji İle Tepki Ver
28
8
2
1
1