Bir Öğrenci Astronom, Yapay Zeka Yardımıyla 2 Yeni Gezegen Buldu

11
4
0
0
0
Evrende milyonlarca gezegen olsa da henüz hepsini keşfedemedik. Bu zor görevde bir öğrenci astronom, yapay zeka yardımıyla iki yeni gezegeni keşfetti.

Uzay araştırmalarının en zorlu yanlarından bir tanesi de uzaydan gelen verilerin derlenip incelenmesi. Böylece ortaya anlamlı sonuçlar çıkarmak mümkün ancak uzay ajansları, gözlemevleri ve teleskoplar o kadar çok veri topluyor ki bu verileri işlemek, bilim insanlarının yıllarını alacaktır.

Neyse ki araştırmacılar bütün bu verilerle kendileri başa çıkmak zorunda değiller. Austin, ABD’deki Texas Üniversitesi’nden Anne Dattilo, Kepler uzay teleskobundan gelen verileri incelemek için yapay zekayı kullanarak tam iki yeni gezegenin keşfedilmesini sağladı.

22 yaşındaki araştırmacının yönettiği projede geliştirilen yapay zeka, kullandığı algoritma sayesinde gezegenlerin zayıf izlerini takip edebiliyor. Her ne kadar bu araştırmalar için yapay zeka kullanılması yeni bir şey olmasa da Dattilo ve ekibinin çalışması Kepler Teleskopu üzerine yapıldığı için özel. Kepler’in uzatılmış görevi K2’den gelen veriler bolca düzensizlik ve dengesizlik içeriyor. Bu verilere özel olarak tasarlanmış bir yapay zeka ilk.

Sorunun sebebi ise Kepler’deki sensörde yaşanan mekanik arıza. Gezegen izlerini takip eden kamera bozulduğu için sabit durmuyor, bu nedenle de mercekte bol bol sapma oluyor. Datillo ve ekibinin yapay zekası merceğin hareketini takip ederek verileri ona göre düzenliyor. Böylece de gezegenlerin olmaları gereken noktaları derleyip karşılaştırıyor.

Ekibin bulduğu iki gezegen, Kepler sayesinde keşfedilen diğer 2500 gezegenin arasına katılmış oldu.

Kaynak : https://bgr.com/2019/04/02/new-exoplanets-ut-austin-kepler-telescope/
11
4
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
11
4
0
0
0