Bir Powerbank Telefonunuzu Kaç Kere Şarj Edebilir? Yazılan Değerler Doğru mu?

7
4
4
2
0
Bir Powerbank Telefonunuzu Kaç Kere Şarj Edebilir? Yazılan Değerler Doğru mu?
Artık telefonlarımızın yanında bir ihtiyaç haline gelen powerbank'lerde belirtilen batarya kapasitesinin doğru olup olmadığını anlatıyoruz.

Akıllı telefonlar her geçen gün daha uzun batarya ömrüyle karşımıza çıksa da ne yazık ki çoğu zaman günlük kullanımda bile akıllı telefonlarımızın şarjı bize yetmiyor ve bu nedenle telefonlarımızı şarj etmek için powerbank'lere (taşınabilir şarj cihazlarına) ihtiyaç duyuyoruz.

Ancak bir powerbank ile telefonumuzu şarj ederken genellikle powerbank'in kutusunda belirtilen batarya kapasitesi kadar telefonları şarj etmediğini fark ederiz. Peki neden böyle bir sorunla karşılaşıyoruz ve powerbank'lerin belirtilen batarya kapasitesi yalan mı?

Kısaca bu konuya açıklık getirecek olursak aslında powerbank'lerin üzerinde belirtilen batarya kapasiteli yalan değil ancak bu kapasiteler powerbank'in içerisinde bulunan akım depolama kapasitesini gösteriyor. Genellikle powerbank'lerin içindeki piller 3,6 volt gerilime sahipken akıllı telefonların USB ile şarj edilmesi için buradaki gerilimin 5.1 volta yükseltilmesi gerekiyor. Haliyle bu gerilim arttığı için, powerbank'in içindeki pilin amperi de azalıyor.

Peki powerbank'lerin gerçek kapasitesini nasıl anlarız?

Açıkçası hesaplama açısından bu sonuca varmak için kesin bir yöntem yok ancak en basit şekilde telefonunuzu %0'dan şarj etmeye başlayarak toplamda kaç kez doldurduğunuzu inceleyerek powerbank'inizin kullanılabilir kapasitesini kullanabilirsiniz. Örneğin, 2500mAh batarya kapasitesi olan bir telefonu 10000mAh kapasiteli bir powerbank ile şarj ediyorsanız ve telefon iki kez tam şarj, bir kez de %80 şarj olduysa bu powerbank'in kullanabileceğiniz kapasitesi 7000mAh'dir.

Ya da bu tarz bir işlemle uğraşmadan kaba taslak bir hesap yapmak istiyorsanız bir powerbank satın alırken o powerbank'in kapasitesini %20 - %30 daha düşük şekilde hesaplayarak telefonunuzu tam dolu bataryayla toplamda kaç kez şarj edebileceğini anlayabilirsiniz. Ayrıca her powerbank için bu değerlerin değişebileceğini de hatırlatalım.

Ayrıca yakın zamanda bir powerbank almayı düşünüyorsanız Teknostore'daki uygun fiyatlı powerbank'lere bu bağlantıya giderek ulaşabilirsiniz.

7
4
4
2
0
Emoji İle Tepki Ver
7
4
4
2
0