Bir Sapık, Bir Kadının Arabasını Telefon Uygulamalarıyla Kontrolüne Aldı

24
11
7
2
2
Akıllı telefonların güvenliği ve mahremiyeti oldukça önemli bir konu. Akıllı cihazların güvenliğinin ne kadar önemli olduğu, Avusturalya’da yaşanan bir olayda bir kez daha gözler önüne serildi.

Avustralya’da adı açıklanmayan bir kadın, akıllı telefon uygulamaları üzerinden kendisini takip eden eski sevgilisini mahkemeye verdi. Mahkeme kayıtlarında kadını takip eden adamın basit akıllı telefon uygulamalarını adeta silah haline getirdiği öğrenildi. 

Adı açıklanmayan adam, daha önce 6 ay boyunca beraber olduğu kadının kendisinden ayrılmasından sonra onu takip etmeye başladı. Mahkeme sürecinde ortaya çıkan bilgilere göre adam, aylarca kadının evine gizlice girip çıktı. Ayrıca akıllı telefon uygulamaları üzerinden kadının arabasını çalıştırma, durdurma, camlarını açıp kapatma ve anlık konum takibi gibi aktivitlelerde bulundu. 

Casus yazılımla aracın kontrolü

sapık

Mahkeme ve araştırma üzerine daha fazla detay açıklanmadı ancak yıllardır konuşulan bilgi gizliliği ve mahremiyeti konusu bir kez daha gündeme geldi. Günümüzde pek çok aktivist, sahip olduğumuz teknolojiyi gözetleme ve denetleme cihazlarının yayılması ve her yerde bulunur hale gelmesi” olarak görüyor. Bu nedenle de sapıklık ya da ilişki içinde yaşanan şiddete müdahale şansları azalıyor. 

Aİle İçi Şiddeti Engelleme Ağı’ndan teknoloji güvenlik uzmanı Toby Shulruff, 2017 yılında yaptığı açıklamda stalk olarak adlandırılan bu teknolojilere değinmişti. Shulruff, “Teknoloji sapıklığa neden olmaz. Ancak teknolojinin hayatımızın bu kadar çok alanına girmesi, sapıkların korku yaratmasını ve insanlara zarar vermesini kolaylaştırıyor” demişti. 

ABC’nin haberine göre suçlu bulunan 38 yaşındaki adam, kadının telefonunu takip etmek için bir casusluk uygulaması kullanıyordu ve bunun için aylık ücret ödüyordu. Bu metot hiç hoş olmasa da oldukça popüler, hatta kendi karaborsası bile var. 

Ayrıca suçlu bulunan adamın, kadının aracını uzaktan kontrol etmek için Land Rover’ın kendi InControl uygulamasına benzer bir uygulama kullandığı öğrenildi. Jaguar Land Rover Kuzey Amerika’dan bir sözcü, benzer bir durumun kendi bölgelerinde hiç yaşanmadığını ancak Avustralya’daki vakayı yakından takip ettiklerini söyledi. 

Aile içi şiddette teknoloji kullanıyorlar

akıllı telefon

Aile içi şiddet mağdurlarının en az yarısı, teknolojinin kendilerine karşı kullanıldığını belirtirken en yaygın kullanılan yöntem ise GPS takibi. Sosyoloji profesörü Karen Levy, dijital istismarın düşünülenden daha sık kullanılan ve daha karmaşık bir şey olduğunu söylüyor. Levy’ye göre dijital istismarın büyük kısmı çok küçük uzmanlık gerektiriyor ve her gün kullandığımız araçlar ve hizmetlerle kullanılıyor. Öte yandan bu kişilerle mücadele etmek ise oldukça zor çünkü kurban ile zanlı arasında oldukça karmaşık bir bağlantı durumu söz konusu. Bu saldırganlar, kurbanları hakkında pek çok farklı kaynaktan ve beklenmedik şekilde çok bilgi alıyor. 

Çeşitli ülkelerde bu vakalara yönelik yeni cezalar söz konusu oluyor. Bazı ülkelerde bu tarz davranışların cezası 15 yıla kadar gidebiliyor. 

Kaynak : https://www.independent.co.uk/news/world/australasia/woman-stalker-app-car-phone-domestic-abuse-australia-a9197186.html
24
11
7
2
2
Emoji İle Tepki Ver
24
11
7
2
2