Bir Şifreyi Tüm İhtimalleri Deneyerek Kırmak Mümkün mü?

2
2
1
1
0
Bir Şifreyi Tüm İhtimalleri Deneyerek Kırmak Mümkün mü?
Çankaya Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü'nden Yard. Doç. Dr. Emre Sermutlu “İhtimal Hesabı” ile bir şifreyi kırmanın mümkün olup olmadığını anlatıyor.

Günümüzde bilgisayar ya da hesap şifrelerimiz fazlasıyla önem taşımakta. Gerek kartlarımızda gerekse e-posta gibi kişisel hesaplarımızda şifre önemli. Kartlarda kullanmamız gereken sayısal şifrenin kendimiz ile alakası olmamalı. (Doğum yılı vb) Şifrelerde ise özellikle en az bir büyük, bir küçük harf, bir de özel karakter olması gerektiğini her zaman söylüyoruz.

Peki, sadece sayısal karakterlerden oluşan ve 20 basamaklı gibi uzun bir şifreyi kırmak mümkün mü? Bu noktada Tübitak’ın Bilim Genç’ine açıklama yapan Çankaya Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü'nden Yard. Doç. Dr. Emre Sermutlu, 20 basamak gibi uzun bir şifrenin kırılmasının pek de mümkün olmadığını dile getiriyor.

Yukarıdaki videodan detaylarını görebileceğiniz şifre yönteminde elbette her zaman 20 basamaklı bir şifre oluşturamıyorsunuz. Ancak biraz önce bahsettiğim gibi 7-8 basamaklı bir şifreyi sadece sayısal, hatta sadece sayılsal ve harfler ile oluşturmak yine şifrenin kırılmasını kolaylaştırıyor. Bu sebeple şifrelerinizde büyük ve küçük harf, sayı ve özel karakter kullanmayı ihmal etmeyiniz.

Kaynak : http://bilimgenc.tubitak.gov.tr/makale/bir-sifreyi-bilgisayara-butun-ihtimalleri-deneterek-kirmak-mumkun-mu
2
2
1
1
0
Emoji İle Tepki Ver
2
2
1
1
0