Bir Yanardağ Patlaması, Kritik İklim Değişikliklerinin Etkisini 20 Yıldır Gizliyor!

0
0
0
0
0
Bir Yanardağ Patlaması, Kritik İklim Değişikliklerinin Etkisini 20 Yıldır Gizliyor!
Dünyamızın hızla ısındığını, deniz seviyelerinin yükselmeye başladığını ve hatta bazı şehirlerin sular altında kalacağını duymuşsunuzdur. Peki ya bu iddialara ait kanıtlar nerede?

İklim değişiklikleri konusunda yıllardır kulağımıza çalınan bilgiler var… Bu konuyla hiç ilgisi olmayanlarımız bile dünyamızda kritik iklim değişikliklerinin söz konusu olduğunu, yer yüzünün giderek ısındığını, deniz seviyelerinin yükseldiğini ve bu nedenle Miami, Amsterdam gibi bazı önemli şehirlerin sular altında kalacağı gibi iddiaları mutlaka duymuştur. Peki ya bu hızlı ısınma ve beraberinde getirdiği buzulların çözülmesi ve deniz sularının yükselmesine dair kanıtlar var mı?

1992 yılından beri bu konuda araştırma yapan bilim insanları Dünya’nın deniz seviyesini uydu üzerinden gözlemliyor. Buldukları sonuç ise yıllık 3 milimetreye sabitlenmiş bir deniz suyu yüksekliği seviyesi. Yani, hızlı bir ivmelenme ve yükselme söz konusu değil. Peki ya tüm hesaplamalara rağmen olması gereken sonuca dair kanıtlar neden ortada yok?

Bu konu ile ilgili Scientific Reports’ta makale yayınlayan araştırmacılar bu kritik iklimsel değişimi bir yanardağı patlamasının gizlediğine dair bulgularını paylaşıyor. 1991 yılında iki kez patlayan Pinatuba Yanardağı, tarihin en büyük püskürmelerinden birine sebep oluyor. Bu patlamanın ardından aniden soğuyan okyanus suları global deniz seviyesinin belli bir baskı altında tutuyor. Bu durum da şimdiye kadar beklenen deniz suyu seviyesindeki artışı engelliyor. Tabii ki bu sebebin bulunmuş olması kritik değişiklikleri ortadan kaldırmıyor. Aksine, olması gereken etkiler gizlenmiş olduğu için birçok kişinin “nasıl olsa bir şey olmuyor” diye düşünmesine bile neden olabilir. Özetle, haberimizin en başında söylediğimiz durumlar ne yazık ki hala geçerli…

0
0
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
0
0
0
0
0