Bir Yapay Zeka Uzmanı, Sürücüsüz Araçların Ölüm Makinesine Dönüşebileceğini Söyledi

16
11
7
2
2
Yapay zeka, bundan 10 sene önce hayal gibi gelen pek çok teknolojiyi hayatımıza kazandırdı ancak tüm bu gelişmeler beraberinde felaket senaryolarını da getiriyor.

Yapay zeka gibi yüksek teknolojilerin kullanım alanlarının ne kadar genişleyebileceği konusu, hem etik hem de teknik olarak büyük bir tartışmanın odağında duruyor. Teknik olarak sınırların hayli zorlandığını ve imkansız diyebileceğimiz şeylerin bile gerçekleşmeye başladığını düşünürsek, sırada etik konular var ancak bu konuda ortak bir fikre varmak oldukça zor.

Siber güvenlik şirketi Deep Instinct'in CEO'su Guy Caspi de konuyla ilgili ilgi çekici bir açıklamada bulundu. Caspi'ye göre sürücüsüz araçların birer ölüm makinesine dönüşmesi mümkün ve bu çok da uzak olmayan bir gelecekte gerçekleşecek. Caspi'nin bu açıklamasının ardında ise yapay zekaların ve benzer teknolojilerin rahatlıkla hacklenebilecek olması ihtimali yatıyor. En güvenli sistemlerin bile bir şekilde hacklenebildiğini düşünürsek, açıklamanın son derece mantıklı olduğunu görebiliriz. 

Geçtiğimiz günlerde İsveç'te gerçekleşen Uluslararası Yapay Zeka Konferansı'nda konuyla ilgili oldukça önemli kararlar alındı ve yapay zekanın yapabilecekleri ile asla yapmaması gerekenler konuşuldu. Aralarında Elon Musk'ın da bulunduğu pek çok teknoloji lideri ve üyeler de bu konuda bir fikir birliğine vararak özellikle otonom silahların asla hayata geçirilmemesi gerektiğini açıkladılar ve hiçbir şekilde gelişimine ve kullanımına destek vermeyeceklerini de belirttiler.

160'dan fazla şirketin altına imzasını attığı bu karara göre yapay zeka asla silah üretiminde kullanılmayacak ancak geleceğin önümüze neler getireceğini asla bilemeyiz. Halihazırda makinelerin insanları 'tanıma' yeteneğine sahip olduğunu biliyoruz ve konuda söz sahibi pek çok insan da gelecekte bu durumun insanları tanıyıp öldürmeye dönüşmesinden korkuyor.

Her geçen gün bilimkurgu ya da distopik bir hikaye olmaktan çıkan pek çok teknolojinin gelişimine şahit oluyoruz. Neyse ki dünya devletleri ve şirketler şu an için bu konuda duyarlı davranıyor ve pek çok anlaşmaya imza atılıyor. Yine de geleceğe dair tek senaryonun, teknolojinin iyilik için kulllanıldığı evren olmadığını bilmeli ve kendimizi, toplumla birlikte bilinçlendirmeliyiz.

Kaynak : http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-5992255/Could-AI-turn-self-driving-cars-killer-robots-Experts-warns-attacks-reality.html
16
11
7
2
2
Emoji İle Tepki Ver
16
11
7
2
2