Bir Yılanın Isırdığı Parmağını 'Ölmemek' İçin Kesen Adama Doktordan Kötü Haber

156
46
8
4
2
Çin’de bir çiftçiyi yılan soktu. Çiftçi, yılanın ısırdığı parmağını hastaneye gitmeden önce kesti. Doktorlar bu davranışın yaygın olduğunu, yine çiftçinin yılan ısırığından ölmemesi için parmağını kesmesine gerek olmadığını açıkladı.

South China Morning Post’un haberine göre Çin'in Zhejiang eyaletinin Shangyu bölgesinden bir çiftçiyi, deinagkistrodon cinsi bir çukur engerek yılan soktu. Yerel inanışa göre bir kişiyi yılan soktuğunda sadece beş adım yürüyebilir. Bu nedenle 60 yaşındaki adam hızlı davrandı, yılanın ısırdığı parmağını kesti ve yarayı sardı. Yaşlı adam bu şekilde 80 km uzaklıktaki hastaneye ulaştı. 

Hangzhou Hastanesi’nden doktorlar, yaşlı çiftçiyi Zhang ismi ile duyurdular. Doktorlar, Zhang’ın hastaneye geldiğinde durumunun iyi göründüğünü bildirdi. Yaşlı adam hastaneye ulaştığında solunum problemi, baş ağrısı ya da kötü bir yılan sokmasından beklendiği gibi diş etlerinde kanama gibi herhangi bir semptom göstermiyordu. Hangzhou Hastanesi’nde görevli doktor Yuan Chengda, “Parmağını kesmesi gerekmiyordu. Deinagkistrodon o kadar da zehirli değildir” açıklaması yaptı. 

çinli adam yılan sokması

Deinagkistrodon isimli yılana beş adımlı yılan da deniyor. Beş adımlı yılan çok zehirli olmayabilir. Ancak bu, tehlikeli olmadığı anlamına gelmez. Bu yılan türü Vietnam, Güney Çin ve Tayvan’da yaygın bir şekilde bulunuyor. Bu yılanın zehri, kan hücrelerinin parçalanmasına ve kanamaya neden oluyor. Yetişkin insanlar için ölümcül olmasa bile çocukları soktuğu durumlarda ölümcül olabilir. Bu yüzden bu yılanın ısırığından korkmak yersiz değildir. Zhang ismi verilen çiftçi de bu yılın başlarında bir komşusunun yılan sokmasından öldüğünü bildirdi. 

Doktorlar, Zhang’ın yılan sokmasına karşı parmağını kesmesinin nadir olmadığını belirtti. Bölgede yılan ısırıklarına müdahalede halk, yılanın soktuğu bölgenin kesilmesi, zehirin çıkarılması ve turnike uygulanması işlemleri dahil olmak üzere birçok eski müdahale biçimini uygulamaya devam ediyor. Doktorlar, yılan sokması sonrası hastaneye başvuran insanların yüzde 30’u bu şekilde bir yöntemi denedi. Çoğu zaman bu yöntemler nedeniyle gerekenden daha fazla tıbbi bakım bu insanlara gerekti. 

çinli adam yılan sokması

Doktor Yuan Chengda, “Bazı insanlar el ve ayak parmaklarını kesmek için bıçak kullanıyor. Bazıları ısırılan uzvunu bağlamak için ip ya da demir tel kullanıyor. Hatta bazı insanlar tenlerini yakarak vücudundaki zehiri yok etmeye çalışıyor. Bu şekilde yöntemler uygulanan insanlar hastaneye vardıklarında uzuvları kangren belirtileri gösteriyor” açıklamasını yaptı. 

Avustralya’daki Queensland bölgesi dünyanın en ölümcül yılanlarına ev sahipliği yapan bölgelerden biri. Bu bölgenin yöneticileri, yılan sokması durumunda yarayı bir bandaj veya sargı bezi ile sıkıca sarmanızı ve sabit durmanızı öneriyor. Yılan sokmasından sonra hastaneye ulaşmak için ilk önce ambulans çağırmanız gerekiyor.

Yılan sokması durumunda yaralı bölgeyi asla kesmemeli, emmemeli, turnike yapmamalı ya da zehri temizlemeye çalışmamalısınız. Zehri yaradan toplarsanız, doktorlar yılanı tanımlamak için zehirden faydalanamaz ve tedavi için gereken antivenom uygulanamaz. 

Çinli çiftçi Zhang’a gelince, yaşlı çiftçiye uygun antivenom uygulandı ve yarası temizlendi. Zhang şu an evinde dinleniyor. Ne yazık ki parmağı yerine dikilemedi. Çünkü onu kestiği yerde bırakıp hastaneye gelmişti. 

Kaynak : https://www.sciencealert.com/a-man-lopped-off-his-finger-after-being-bitten-by-a-snake-and-it-was-totally-unnecessary
156
46
8
4
2
Emoji İle Tepki Ver
156
46
8
4
2