Bitcoin’in Fiyatını Sürekli Aşağıda Tutan 3 Şey

9
2
2
1
0
Kripto para dünyasının ilk göz ağrısı ve en değerlisi olan Bitcoin, 2018’in başından bu yana 2017’deki astronomik yükseliş dönemini tekrarlayamadı. Son zamanlarda da farklı etmenlerden dolayı değer değişimleri yaşayan Bitcoin’in önündeki engellere değiniyoruz.

Son 6 ayın en düşük seviyelerini gören Bitcoin, 6000 dolar düzeyine kadar geriledi. Ardından 6400 dolar düzeyine kadar yeni bir ivme yakaladı. Genel çerçeveden bakıldığında, ğeçtiğimiz yıl yaşadığı 20.000 dolara barajına ulaşma rekorundan sonra Bitcoin, aylar içerisinde değer kaybetmeye devam etti. 

Piyasaya “boğa” olarak girmiş olan büyük Bitcoin yatırımcıları, eğer yatırımlarını Bitcoin’in fiyatı çok yüksek olduğu zamanlarda yaptılarsa ciddi şekilde zarar ettiler. Bitcoin bu dalgalanmaları yaşarken dünyanın ekonomik olarak pek çok döneme girdiğini de gördük. Kripto paralar her ne kadar ademi merkeziyetçi olsalar da alım gücünden doğrudan etkileniyorlar. 

İngiltere’nin AB’den ayrılma durumu (Brexit), İtalya’nın borçlanması, ABD ve Çin arasındaki ticari gerilim, bu ekonomik değişimlerden ve etmenlerden bazıları.

Forbes’dan Panos Mourdoukoutas’a göre, Bitcoin’in yatırım değil de ödeme birimi olarak kullanımının artması, değerindeki azalmanın ilk nedenleri arasında. Kripto paralar yavaş yavaş fiziki paraların yerini almaya başlıyorlar, onlarla takas yapacağımız bir ekonomi düzenine doğru sürükleniyoruz. 

Bitcoin’in fiyatını aşağıda tutan bir diğer baskı etmeni de büyük yatırımcıların, bu sürece uyanmış kişilerin fiyat düşürme çabaları. Birşey çok değerliyse almazsınız, değeri düşünce alıp yükselince satarak kara geçmek istersiniz. O şeyin değerini yatırımcı olarak siz belirliyorsanız, paranızı çektiğiniz anda değeri düşer. Sizin gibi milyonlarca insan bunu yaptığında etkisi artar. Sonuç olarak cebinizdeki parayla daha çok Bitcoin alabilir, sonraki yükseliş döneminde de daha çok kar yapabilirsiniz. Aralık 2017’den sonra Bitcoin alarak zengin olan kişileri bu yüzden görmezsiniz, çünkü yoklar.


 
Piyasadaki açık gözlü boğaların beklediği bir diğer şey ise Bitcoin’i gözden çıkartmak. Zamanında 0.050 dolara alınan 1 Bitcoin gibi farklı para birimleri de benzer kahramanlık hikayeleri yazabilir. İşte bu noktada karşımıza ICO adı verilen piyasaya yeni girmek üzere satışına başlanmış kripto paralar çıkıyor. Yatırımcılar Bitcoin almak yerine herhangi bir ICO birimine yatırım yaparak daha çok kazanacaklarını düşünüyorlar. Bu çıkarım kısmen doğru olmakla birlikte fazlasıyla riskli. Zira piyasada 1500’ü aşkın işlem gören kripto para var, bunların arasına yeni güvenli olarak katılanları bulmak, zarar etmemek çok zor. 

Küresel olarak yatırımcı danışmanlığı yapmış bazı uzmanlar Bitcoin’in bu günleri atlatacağı görüşündeler. Nitekim yukarıda saydığımız 3 farklı neden, Bitcoin’in önünü biraz da olsa kapatıyor.

Kaynak : https://www.forbes.com/sites/panosmourdoukoutas/2018/06/29/3-things-that-are-holding-bitcoin-prices-down/2/#479789cb6c73
9
2
2
1
0
Emoji İle Tepki Ver
9
2
2
1
0