Biyonik Eli İle Hayata Yeniden Tutunan Kadının Hikayesi

0
0
0
0
0
Daha önce üç kez ölümü atlatan Zübeyde Nisa Karabacak, şimdilerde hayata biyonik eli ile sıkı sıkı tutunmakta.

Gaziantep'te yaşayan 26 yaşındaki biyolog Zübeyde Nisa Karabacak, 18 yaşında yakalandığı kanseri ve sonrasında iki kalp krizi ile bir açık kalp ameliyatını atlatmayı başararak hayata üç kere, yeniden sıkı sıkı sarılmış.

Daha sonrasında, 8 ay önce bir trafik kazası geçiren Karabacak, kaza sebebi ile bir kolunu kaybetmiş. Ancak bir kez daha yılmayan Karabacak, kazadan sonra kol nakli ve biyonik kol üzerinde araştırmalar yapmaya başlamış. Sonunda çeşitli testlerin ardından biyonik kol takılabileceğini öğrenen Karabacak, İngiltere'de yaptırdığı kolu artık kullanmaya başlamış.

Beynin gönderdiği sinyaller sensörler ve elektrotlar sayesinde mikro işlemciye aktaran biyonik el, bu sayede parmakların da haraket etmesini sağlıyor. Beş parmağın da birbirinden bağımsız şekilde çalıştığı biyonik kol, toplamda 48 farklı kavrama özelliğine sahip.

Karabacak, bu özellikler sayesinde bardak tutma, bilgisayar kullanma, kıyafet giyme, düğme ilikleme, ayakkabı bağını çözme, makyaj yapabilme, tokalaşma gibi hareketleri çok rahat şekilde yapabilmekte.

0
0
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
0
0
0
0
0