BM'nin Araştırmasına Göre İnsanlar, Doğaya 'Eşsiz' Bir Şekilde Zarar Veriyor

14
10
6
2
1
Birleşmiş Milletler’in araştırmasının sonucuna göre, korkunç felaketlerden kaçınmak için büyük değişimler gerekiyor.

İklim değişikliğiyle ilgili endişe verici bulgularından sonra Birleşmiş Milletler’in bizlere iyi hissettirecek bir rapor vermesi pek olası değildi. BM’nin Hükümetlerarası Bilim Politika Platformu, doğanın ‘insanlık tarihinde görülmemiş’ bir hızla zarar gördüğünü ve bu durumun tahmin edilebileceği gibi insanlar için oldukça kötü sonuçlar doğuracağını açıkladı.

Araştırmacılar, özellikle hızlanan bir tükenme oranıyla ilgileniyorlardı. Kesin sayı olmamakla birlikte 1 milyon hayvan ve bitki türü, bazıları 10 yılda olmak üzere yok olmaya mahkûm. Araştırmacılar, yok olma oranının son 10 milyon yıldaki en fazla oran olduğunu söylüyor. Deniz hayvanları, özellikle deniz memelilerinin üçte birinden fazlası ve resif oluşturan mercanların neredeyse üçte biri tehlike altında.

 Veriler ayrıca, insanların gezegenin geri kalanını iklim değişikliği dışında da korkunç şekillerde etkilediğini gösteriyor. Dünya yüzeyinin üçte birinden fazlası ve dörtte biri kadar tatlı su mahsulü hayvancılık ve tarım sektörüne ayrılmış bulunuyor ve mevcut oranlar maalesef ki sürdürülebilir değil. Arazi bozulması, arılar gibi polen üreticilerini kaybetme riskiyle birlikte Dünya yüzeyinin %23’ünün zarar görmesine sebep oldu. 2015 yılı itibarıyla balık rezervlerinin üçte biri sürdürülemez seviyede.

Hava kirliliği de en büyük problemlerden biri olarak karşımıza çıkıyor. Araştırmacılara göre hava kirliliği, 1992 yılından bu yana iki kattan daha fazlasına çıktı. Plastik kirliliği ise 1980 yılından bu yana on kat arttı. Araştırmacı ekip ekonomide, teknoloji de ve toplumda ‘dönüştürücü değişim’ çağrısı yapıyor. Bu çağrı yalnızca doğayı korumak için değil, kaybettiklerimizi de geri getirmek için yapılıyor.

Bütün ekosistemler, biyolojik çeşitliliğe ve temiz bir çevreye bağlı. Araştırmacılar, toplumumuzun ‘temellerimizi yıprattığını’ söyledi ve uyardı: Eğer doğaya karşı duyarlı olmazsak, insanlık acı çekecek.

Kaynak : https://www.engadget.com/2019/05/06/un-report-human-effect-on-nature/
14
10
6
2
1
Emoji İle Tepki Ver
14
10
6
2
1