Boeing 737 Max, Federal Havacılık İdaresi Tarafından Soruşturuluyor

8
1
0
0
0
Daha önce karıştığı kazalarla çokça eleştrilen Boeing firmasının 737 Max uçağında bir takım ihmaller olduğu neredeyse kesinleşti. Şirketin bir takım zararlı yazılımı kullanmış olabileceği iddiaları var.

Boeing'in 737 Max'ın ilk kazasından sonraki günlerde, Federal Havacılık İdaresi'ndeki mühendisler sıkıntı verici bir şey yaşadılar:"Uçağın dalışa geçmesine yardımcı olan otomatik sistemi tam olarak anlamadılar".

Federal Havacılık İdaresi'ndeki mühendisler, araştırmalardan kaçmak amacıyla yapılan sistem hakkında bilgi almak için dosyalarından yararlandı. Fazla bir şey bulamadılar çünkü düzenleyiciler, 2017'de uçağı onayladıklarında MCAS (Manevra Kabiliyeti Artırma Sistemi) olarak bilinen tehlikeli yazılımın risklerini hiçbir zaman bağımsız olarak değerlendirmemişlerdi.

boeing 737 max

The New York Times ile konuşan Federal Havacılık İdaresi ve Boeing'deki bir düzineden fazla mevcut ve eski çalışan, ajansın gözetim otoritesini etkili bir şekilde kısaltan kırık bir düzenleme sürecini açıkladı. Düzenleyici, en önemli güvenlik kaygılarına odaklanmak amacıyla yıllardır rutin işleri üreticilere bırakıyordu. Ancak 737 Max'te, MCAS gibi önemli sistemler konusunu karanlıkta bırakarak neredeyse tüm kontrolü Boeing'e bıraktı.

Ayrıca Bloomberg’de cumartesi günü yayınlanan bir raporda, sorunun kendi başına MCAS (Manevra Kabiliyeti Artırma Sistemi) ile olmadığını, ancak “bir uçuş bilgisayarında birden fazla hatalı veri akışının aynı anda gerçekleştiği” senaryosunda sistemi etkinleştiren diğer yazılımlarla mümkün olduğunu belirtti.İlk versiyon 737 Max'in stabilizatörünü 0,6 derece hareket ettirebilirken, yeni versiyon 2,5 dereceye kadar yükseltildi. Federal Havacılık İdaresi mühendisleri tamamen bundan habersiz kaldı.

Boeing'in yüzlerce insanın ölmesine neden olan ve hala tam anlamıyla çözülemeyen belalı uçağı 737 Max'ler, bu olaylardan sonra tekrardan uçuşlara başlayacak mı bilinmiyor.

Kaynak : https://gizmodo.com/faa-reportedly-delegated-oversight-of-critical-737-max-1836761865
8
1
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
8
1
0
0
0