Boeing, Kapısı Fırlayan 777X'in Test Aşamasını Askıya Aldı

16
7
4
3
1
Yaşanan uçak kazaları sebebiyle zor günler yaşayan Boeing’in kıtalar arası uçuşlar yapacak uçağı 777X’in test aşamaları askıya alındı. Uzmanlar, sekiz havayolu şirketi tarafından sipariş edilen uçağın teslimatının 2021’den önce gerçekleşemeyeceğini söylüyor.

Boeing sözücüsü AFP’ye attığı bir e postada, Federal Havacılık İdaresi (FAA) müfettişleri tarafından yapılan ve son yükleme (final load) adı verilen sürecin hava araçları sertifikasyon sürecinin bir parçası olduğunu söyledi.

Şirket sözcüsü attığı e postaya şöyle devam etti: “777x statik test uçağındaki son yükleme testi sırasında ekip, testi askıya almasını gerektirecek bir sorunla karşı karşıya geldi. Ekibimiz, sorunun sebebini anlamaya çalışıyor.”

Uçağın kapısı uçtu

Boeing

Bu deneyle ilgili konuşan ve olaya yakın olan bir kişi ismini vermeden yaptığı açıklamada test sırasında uçağın kapılarından bir tanesinin uçtuğunu dile getirdi. Kaynağın söylediğine göre son yükleme testinde bu tarz olaylar oldukça nadir yaşanıyor.

777X, normalde ilk test uçuşlarına bu yaz aylarında çıkması gerekiyordu ancak bu tarih Boeing tarafından Generel Electiric motorundaki problemler sebebiyle 2020’nin başlarına ertelendi.

Bu testler sırasında uçak, yapısal dayanımının doğrulanması için çok büyük bir baskının altında bırakılıyor. Örneğin kanatların kontrol edilmesi için müfettişler bir sistem vasıtasıyla uçağın kanatlarını aşağı ve yukarı doğru büküyorlar.

Özellikle yaşanan iki 737 MAX kazası ve 346 kişinin ölümü sonrası sivil havacılık otoriteleri denetimlerini kademeli olarak artırmaya başladı. AFP’ye konuşan endüstri kaynaklarına göre ABD’deki düzenleyiciler daha fazla detaylı bilgiler talep etmeye başladılar.

400 ile 425 arasında yolcu taşıyacak olan ve 777’nin yerine geçecek olan 777X, Emirates de dahil olmak üzere 8 havayolları şirketi tarafından sipariş edilmişti. Endüstride yer alan uzmanlar, 777X’in teslimatının 2021’den önce gerçekleşmesini mümkün görmüyor.

Kaynak : https://techxplore.com/news/2019-09-boeing-long-haul-777x-aircraft.html
16
7
4
3
1
Emoji İle Tepki Ver
16
7
4
3
1